Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 martie 2019

ANUL ACESTA MANCAM CORCODUSE!

24.03.2019

Corcodusul este incarcat de flori si sper sa avem parte de fructe anul acesta. Anul trecut nu a avut nici macar un fruct. La fel si nucul. Cei doi arbori sunt singurii pe care i-am gasit pe teren atunci cand am cumparat.


Ceilalti pomisori mai au mult pana vor rodi.





sâmbătă, 23 martie 2019

TAIEREA CLEMATITELOR




In ultimii ani clematitele au devenit din ce in ce mai populare in gradinile noastre. Varietatea clematitelor oferite de comercianti este tot mai mare, an de an aparand noi hibrizi, iar tentatia de a achizitiona noi clematite devine de nestapanit odata ce ai deja o clematita in gradina.
clematis-fond-memories
Clematis Fond Memories, grupa C
Am achizitionat primele clematite acum 4 ani.
Nu stiam nimic despre ele, credeam ca e suficient sa le plantez in gradina langa un suport pe care sa se catere si sa le las sa-si vada de treaba. Zis si facut! Dar, in 2 ani, clematitele mele s-au desirat zdravan, au facut 2-3 tije si din loc in loc cate o floricica, iar visul meu de a avea un suport imbracat in flori violet s-a spulberat… Asa am aflat despre clematite ca trebuiesc tunse pentru a creste bogate, viguroase si a inflori abundent.
Desigur, tunderea clematitelor nu este obligatorie si nici de importanta vitala pentru planta. O clematita netunsa va inflori fara mari probleme. Este posibil insa ca florile sa nu acopere la fel de frumos planta ca in cazul unei clematite corect tunse. In timp, clematita va creste haotic, inalta, florile se vor aduna in partea superioara, iar baza tulpinii va ramane golasa. Pe de alta parte, o clematita incorect tunsa va avea in cel mai rau caz o inflorire intarziata.
Cat sa tundcum sa tund si mai ales, pe care sa o tund?
Raspunsul la aceasta intrebare pare simplu atunci cand cunosti denumirea clematitei. Gasesti pe internet site-uri specializate, de unde poti afla grupa de taiere din care face parte clematita. Exemplu: Clematis on the Web
Sunt 3 grupe mari de taiere
  • grupa 1 – clematitele care nu necesita taiere
  • grupa 2 – clematitele la care se indepareteaza varfurile uscate si se fac doar ajustari usoare ale formei
  • grupa 3 – clematitele care se taie drastic la inceputul primaverii
In prima luna februarie sau martie ce urmeaza plantarii (se poate intampla sa treaca aproape un an pana atunci), toate clematitele indiferent de grupa, se recomanda a fi tunse deasupra primei perechi de noduri.
Nu se recomanda tunderea clematitelor toamna dupa inflorire. Odata tunse, imediat ce vremea e putin mai calda vor aparea mugurasi noi ce nu pot supravietui gerului iernii.
La mine in gradina, insa, lucrurile au fost putin mai complicate. In primul an de la plantare, nu am dat curs recomandarii de a tunde clematitele. La inceput din nestiinta, mai apoi, observand unele neconcordante cu teoria, pe unele dintre ele nu le-am tuns din curiozitate. Am vrut sa urmaresc mai intai evolutia naturala a plantelor. Am descoperit ca unele clematite clasificate in grupa 3 au un comportament similar celor din grupa 2. La aceste clematite, in anul in care le-am tuns conform incadrarii in grupa, au avut o inflorire intarziata. Si atunci, cum ramanea cu grupele de taiere? Erau oare aceste clematite intr-adevar in grupa 3 sau nu?
Inarmata cu observatiile personale, am inceput o cercetare mai atenta referitoare la grupele de taiere. Concluziile sunt cele de mai jos.
Clematitele din grupa 1 (sau A) nu se tund deloc. Acestea sunt clematite care infloresc pe tijele crescute in anul precedent si de regula, infloresc o singura data primavara, in aprilie-mai. La nevoie, se pot face taieri de corectare a formei, numai dupa incheierea perioadei de inflorire si nu la mai putin de 1m deasupra pamantului.
Din aceasta grupa fac parte clematitele alpina, armandii, cartmanii, cirrhosa, forsteri, macropetala, montana, napaulensis, paniculata.
Clematitele din grupa 2 (sau B).
Aceasta grupa se desparte in 2 subgrupe, B1 si B2
Grupa B1 cuprinde clematitele hibrizi care au 2 valuri de inflorire (Early large-flowered group).
Clematis Westerplate
Clematis Westerplate
Prima inflorire are loc primavara in mai-iunie pe tijele vechi, crescute in anul precedent, urmata dupa o scurta pauza, de o inflorire ceva mai saraca in august-septembrie, pe tijele aparute in anul in curs.
Desi nu necesita o tundere regulata, primavara se pot indeparta varfurile uscate. Se porneste dinspre varful tijei spre baza pana se intalneste primul rand de muguri viabili. Se taie tijele deasupra acestor muguri. Aceste clematite se pot tunde si vara dupa primul val de flori, in cazul unei cresteri excesive. La fel, tunderea se face de sus in jos.
 Grupa B2 cuprinde varietatile care infloresc simultan atat pe tijele din anul precedent, cat si pe tijele crescute in anul in curs. Aceste clematite infloresc continuu, din iunie pana in septembrie. In vederea tunderii aceste clematite pot fi tratate precum clematitele din grupa B1 sau cele din grupa C. Din acest motiv, clematitele din grupa B2 pot fi combinate atat cu clematitele din grupa B1 cat si cu clematitele din grupa C. Daca sunt plantate solitar, se recomanda tunderea lor drastica precum cele din grupa C, o data la 2 ani.

Clematis The President, grupa B2. Infloreste simultan atat pe tije vechi (1) cat si pe tije noi (2)
Din aceasta categorie fac parte printre altele, clematitele:
Belle Nantaise, Blue Light, Crimson King, Crimson Star, Edith, Fair Rosamund, Fujimusume, General Sikorski, Guiding Star, Halina Noll, Henryi, Horn of Plenty, Jackmanii Alba, Jackmanii Rubra, Joan Picton, John Paul II, John Warren, Jouiniana Praecox, Kasugyama, Kathleen Wheeler, Kiri Te Kanawa, Konigekind, Koreana Fragrans, Lady Gray, Lanuginosa Candida, Lawsoniana, Lincoln Star, Lord Neville, Madame Le Coultre, Niobe, Prince Phillip, Ramona, Sho Un, Silver Moon, Sunset, Sylvia Denny, Sympatia, The President, The Vagabond, Twilight, Ville de Lyon (B2/C), Violet Charm, W.E. Gladstone, Warsawska Nike, William Kennet.
Toate clematitele din grupa B, atat B1 cat si B2, necesita in februarie-martie o usoara taiere pentru ajustarea formei. Taierea se face de sus in jos, in forma de piramida, variind inaltimea tijelor. Se taie de asemenea, tijele uscate sau slabite, aerisindu-se planta si permitandu-i sa fie frumos impodobita de primul val de flori. Astfel se obtin plante frumos echilibrate.
Clematitele din grupa B care au fost neglijate mai multi ani la rand pot fi reintinerite printr-o taiere drastica a tijelor vechi. Noile tije vor creste foarte repede, recuperand volumul pierdut prin taiere.
Clematitele din grupa 3 (sau C).
Aceste clematite infloresc numai pe tijele crescute in anul curent. Infloresc continuu incepand cu luna iulie si pana in septembrie-octombrie. Clematitele din grupa 3 se taie drastic in februarie-martie. Se porneste de la baza tulpinii in sus, la prima pereche de muguri si se taie tijele deasupra acestora. Aceasta va ajuta planta sa fie acoperita cu flori de la baza si pana la varf. La majoritatea clematitelor din grupa C, cresterile noi pornesc cat mai aproape de locul unde se termina tija veche si nu pe toata lungimea tijei. Din acest motiv, o clematita de grupa C lasata netaiata va scapa usor de sub control si va inflori doar in varf. Astfel de clematite se vor lungi excesiv, baza lor devenind golasa si lipsita de flori. Totusi, acest aspect poate fi un avantaj daca se doreste catarearea acestor clematite in copaci. In acest caz, clematitele pot fi tunse la inaltimea dorita, sau pot fi lasate sa creasca in voie. Baza unei astfel de clematite netunse poate fi acoperita cu o clematita din grupa B cu crestere moderata, extinzandu-se astfel perioada de inflorire.
Din aceasta grupa fac parte clematitele: integrifolia, tangutica, texensis, viticella si hibrizii cu inflorire tarzie (late-large flowered group).
Ce poti face atunci cand nu reusesti sa identifici clematita si nu cunosti grupa sa de taiere?
Ii poti urmari comportamentul 1-2 ani, acordand atentie urmatoarelor detalii:
  • perioada de inflorire. Grupa A infloreste foarte abundent in aprilie-mai. Grupa B are 2 valuri de flori, prima imflorire abundenta in mai urmata de cateva flori razlete in august-septembrie. Grupa C are inflorire tarzie, incepand cel mai devreme in iunie-iulie. Aceste clematite infloresc aproape continuu.
  • forma florilor. Clematitele din grupa A au flori micute cu rozete de 5-7cm. Clematitele macropetala au forma de clopotel. In cazul hibrizilor din grupa B, dimensiunea si forma florilor poate fi diferita in timpul celor 2 valuri de inflorire. Florile din primavara pot fi semiduble sau duble. Florile clematitelor care fac doar flori simple pot avea dimensiuni mai mari in primavara.
  • pozitia in care apar florile pe tije. Clematitele din grupa A infloresc pe tijele vechi de 1 an. Clematitele din grupa B pot inflori atat pe tijele crescute in anul precedent, cat si pe tijele loi. Clematitele din grupa C infloresc doar pe tijele noi.
  • locul de aparitie al tijelor noi. Asa cum am spus mai sus, clematitele din grupa C fac tije noi cu precadere spre varful tijelor vechi. La acestea, distanta dintre noduri poate fi mai mare decat la clematitele din grupa B.

NOI ACHIZITII

 Ieri 22 si astazi 23 martie 2019 am mai plantat 4 trandafiri cumparati din Dedeman. Sunt trandafiri englezesti de colectie dar nu am gasit pe etichete denumirea decat pentru un catarator, White Apollo.



vineri, 22 martie 2019

INFLORESC LALELELE



22.03.2019


     Astazi, cand am intrat in curte, am fost intampinati de cateva lalele inflorite. As fi vrut sa infloreasca toate odata pentru ca au diverse culori. Asa credeam ca va fi din moment ce le-am plantat in aceeasi zi .










Si-o zambila 😊😊



DIN NOU DESPRE RASADURILE DIN BALCON


22.03.2019
Astazi am repicat rosiile.


 ROSII INAINTE DE REPICAT


REPICATE 







Ardeiul gras, gogosarii si capia sunt inca mici. Am facut greseala sa nu etichetez si acum nu mai stiu care cum sunt. O sa vad cand vor lega rod. Cu timpul o sa stiu sa-i deosebesc dupa frunze. Deocamdata sunt incepator. 





Vinetele sunt mai lenese. Am pus intr-un cofrag din cele albe si in alt cofrag, mov. Aceeasi problema. Nu am etichetat si nu mai stiu care, de care sunt.



joi, 21 martie 2019

CUM SE PREZINTA POMII IN 19 MARTIE 2019


CAISUL SULMONA, plantat 17.03.2018



 are deja primele flori.







CAISUL URIASA DE CEGLED  plantat in noiembrie 2017





VISIN PRODUCTIV DE ERD plantat in noiembrie 2017


VISIN PRODUCTIVDE ERD plantat in 17.03.2018




PRUN STANLEY noiembrie 2017






PRUN ANNA SPATH plantat in noiembrie 2017

PIERSIC REDHAVEN plantat 24.10.2018





GUTUI CONSTANTINOPOL plantat in noiembrie 2017



GUTUI  DE PORTUGALIA plantat 30. 10. 2018

PAR UNTOASA HARDY noiembrie 2017





PAR ALEXANDER LUCAS noiembrie 2017




PAR WILLIAMS ALBplantat 24.10.2018




MAR JONATHAN noiembrie 2017





MAR STARKRIMSON  noiembrie 2017




CIRES REGINA noiembrie 2017

CIRES GERMERSDORF ( INIMA DE PORUMBEL)


DIN LEMN