Faceți căutări pe acest blog

duminică, 17 februarie 2019

CE SOIURI DE VITA DE VIE AM PLANTAT SI INFORMATII DESPRE TAIEREA SI INTRETINEREA EI.



29.10.2019 Am plantat in completarea boltei  o vita de vie altoita ,struguri de masa "Favorit".






https://agrointel.ro/110480/taierea-vitei-de-vie-perioade-reguli-si-tipuri-de-taieri-in-vie/?fbclid=IwAR16WHZHyWQ8YvpIQYTtAioMs4wP19rBdNzXwXp67sdyrcul4KVWPpQKwMo


In toamna lui 2018, am plantat in dorinta de a creea o bolta, 8 butuci de vita de vie.


1.Cardinal


2. Moldova


3. Irsai Oliver




si 3 soiuri primite de la o vecina sub forma de joarda. . Ramane de vazut daca se vor prinde toate si ce struguri vor avea.


In 22 februarie 2019 am plantat soiul:

 1.Victoria


2. Crimson seedless



Alte informatii gasim aici :https://vitadeviealtoita.ro/particularitati-privind-taierile-vitei-de-vie-de-masa/#

https://vitadeviealtoita.ro/fertilizarea-vitei-de-vie-utilizarea-substantelor-biologice-si-chimice-la-vita-de-vie/


Pentru luna martie am mai comandat cateva soiuri de vita de vie, toate sunt de masa.

3. ’Souvenir’


Distanţa de plantare
2 - 3 m

Plantare

Pentru plantarea cîte unui butuc individual este nevoie de o groapă de o mărime de 60x60 cm şi 60 cm adîncime. Pe fundul gropii puneţi compost, bălegar copt, peste care împrăştiaţi pămînt pentru ca rădăcina plantei să nu vină în contact cu el. Înainte de plantare puneţi viţele pentru 1-2 zile în apă. Scurtaţi rădăcinile la 10-15 cm şi puneţi planta în pămînt astfel ca punctul de altoire să fie la nivelul solului. După o udare temeinică (mocirlire) a viţelor, 10-15 cm din înălţimea lor se acoperă.
Protecţia plantelor împotriva bolilor şi dăunătorilor caracteristici viţei de vie ca şi peronospora, mucegaiul gri şi făinarea se recomandă stropirea preventivă cu substanţe corespunzătoare.

Protejare de iarnă
Butucii viţei de vie joase (fără sistem de sprijin) toamna se acoperă cu un muşuroi de pămînt care în primăvara următoare se îndepărtează treptat. În cazul viţei de vie (semi)înalte conduse pe spaliere ne putem apăra de îngheţ prin păstrarea a 1-2 cepi de siguranţă. Solul în jurul tulpinei poate fi acoperit cu compost sau frunziş.
Suplimentare nutritiva
Cu îngrăşăminte chimice cu efect îndelungat şi aplicare de bălegar de grajd la 3-4 ani. Cînd: primăvara pe la mijlocul lui martie este perioada optimă.Tăiere
Între sfîrşitul lui februarie şi începutul lui aprilie se scurteaza viţa la doi muguri (mugurele de sus să fie spre exterior) şi păstraţi din lăstari doar 3-4 buc., astfel din aceştia se dezvoltă lăstari puternici, pe care-i puteţi fixa la sistemul de susţinere.Suprafaţa de tăiere să fie oblică. La începutul lui iunie efectuaţi o tăiere de rărire dacă lăstarii au crescut prea des.
Timp de plantare
Din martie pînă în mai şi din octombrie pînă la începerea îngheţurilor.
Plantele de container se pot sădi tot anul.
După primul an lăstarii se fixează la un sistem de susţinere în funcţie de forma dorită.

4. ´Nero´
Soi excelent. Rodeşte uniform şi abundent. Rezistă bine la îngheţ, capacitatea de rezistenţă este proeminentă. Boaba este mare, ovoidă, albastru închis, cu pieliţa subtire. Perioada de coacere: septembrie - octombrie
5. 'Arkadia'
DESCRIERE  Soi de viţă de vie cu creştere  rapidă,cu boabe ovale, ascuţite, caracterizate de un gust bodulce. Strugure cu un gust excelent. Are rodire bogată, cu ciorchine care pot cântări chiar şi 1 kg. Rezistenţă excepţională faţă de bolile micotice şi rezistă foarte bine la ger. Timp de coacere: septembrie - octombrie.
6.´Onyx´
DESCRIERE
Aparţine de strugurii de desert cu cele mai mari ciorchine. Nu e o raritate ca fructele să aibă o greutate de 330g. Boabele albastre sînt foarte gustoase. Soi nepretenţios, rezistent la îngheţ. Perioada de coacere: sfîrşitul lui septembrie. 
7. "ESTER"
DESCRIERE
Strugure de desert sărac în sîmburi, cu boabe mari, gust dulceag. Pieliţa este subţire, de culoare albastru închis. Soi rezistent faţă de boli! Rodeşte regulat şi abundent. Perioada de coacere: începutul lui august
http://www.tarancutaurbana.ro/ce-tratamente-aplicam-la-vita-de-vie-in-lunile-de-vara-scapa-de-afide-si-rapan/







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu