Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 februarie 2019

GUTUI

1. GUTUI DE PORTUGALIA








Dupa nume, pare a fi originar din
Portugalia. Gutuiul are vigoare mijlocie, coroana scurt-conica, cu lastari bruni-verzui, pubescenti. Frunzele sunt mari, ovate, de culoare verde-inchisa, cu nervurile rosiatice.
Fructele sunt mari (200-400 g), pirifome, cu gatul bine delimitat, cu coaste largi in partea dinspre caliciu. Pielita fructului este subtire, putin pufoasa, galben-aurie, cu luciu slab dupa caderea pufului. Pulpa este alb-galbuie, consistenta, fara suculenta, dulce-acidulata, pronuntat astringenta, aromata, cu un continut destul de ridicat in zahar si vitamina C. inima, de marime mijlocie, in forma de ceapa de apa, este delimitata de un strat subtire de sclereide. De recolteaza in octombrie, fructele sunt rezistente la transport si pastrare indelungata
2. GUTUI DE CONSTANTINOPOL








Dupa nume, pare a fi originar din Turcia. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana sferic-turtita, rara, are lastari pubescenti, cu lenticele castanii. Frunzele sunt ovate, de marime mica sau mijlocie, foarte pubescente pe fata interioara, cu nervuri proeminente, de culoare roz-violacee.
Intra timpuriu pe rod, la 3-4 ani de la plantare, produce abundent, inregistrandu-se 70-120 kg/pom in perioada de plina productie (la varsta de 10-12 ani). Gutuiele sunt mari (500-750 g), cu forma sferic-turtita (maliforme) cu 5 coaste longitudinale largi, de culoare galben-limoniu, lucioasa la coacerea deplina.
Pulpa este galbuie, tare, destul de suculenta, acidulat dulceaga, fin aromata. Inima fructului, mare, in forma de ceapa de apa, este bine delimitata de un strat de sclereide potrivit de gros.
La maturitate, fructele cad din pomi. Ele se pastreaza putin si cu pierderi mari. Se recolteaza la inceputul lui octombrie.
Intrebuintari: fructele sunt recomandate pentru prelucrari industriale si pentru prepararea mancarurilor, mai putin pentru consum in stare proaspata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu