Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 februarie 2019

Totul despre aplicarea foliara

Ingrasamintele foliare se pot aplica pentru a asigura corectia carentelor nutritive ale plantelor si pot rezolva in timp scurt aceasta problema, pentru carentele provocate de factorii climatici, tehnologici sau de sol. Absorbtia elementelor nutritive de catre plante este rapida si completa. Gradul de absorbtie se apropie in multe cazuri de 100%.
In compozitia chimica a ingrasamintelor foliare de calitate intra multe microelemente cu rol esential in nutritia plantelor, mai ales atunci cand se doreste obtinerea unor productii mari si calitative. Aceste microelemente esentiale, nu se gasesc de obicei in cantitati suficiente nici in sol si nici in majoritatea ingrasamintele chimice de sol utilizate.
Ingrasamintele foliare pot fi utilizate cu succes atat la culturile de camp, cat si in livezi, in vii sau in culturile legumicole. Utilizarea acestor produse ajuta la obtinerea unor productii mai mari si au o contributie majora asupra calitatii productiilor obtinute, aspect de care fermierii din pomicultura si cei din legumicultura sunt foarte interesati.
Avantajele ingrasamintelor foliare
Datorita calitatii materialelor folosite si a tehnologiei de fabricare, ingrasamintele foliare au avantajul ca nu sunt toxice, nu sunt poluante, nu sunt corozive, se manipuleaza usor si sunt practice. Mai mult, dispare pericolul levigarii sau diminuarii efectului lor. Fermierii trebuie sa fie atenti sa foloseasca produse sigure, de calitate ridicata si furnizate de firme cunoscute. Din pacate, pe piata sunt multe firme care vand produse de calitate inferioara, ce contin ingrediente ieftine, concentratii scazute de elemente nutritive sau chiar substante chimice nerecomandate plantelor. Este indicat ca aceste produse sa se aplice in amestec cu produsele fitosanitare, pentru a reduce numarul lucrarilor de stropire.
Cum se utilizeaza corect ingrasamintele cu aplicare foliara ?
- Se umple rezorvorul masinii de stropit  jumatate cu apa (unele surse de apă pot fi contaminate şi nu trebuiesc in nici un fel folosite pentru prepararea fertilizantului foliar, dacă există dubii specifice legate de prezenţa unor patogeni, atunci apa poate fi tratată efectiv cu puţin peroxid de hidrogen, de asemeni clorinarea apei elimină bacteriile periculoase, dar in acelaşi timp poate distruge şi organismele benefice, care pot fi incluse in unele foliare; (se recomandă lăsarea peste noapte a apei intr-un rezervor descoperit), se agita energic recipientul in care se gaseste produsul, se toarna in rezervor, dupa care se completeaza cu restul de apa  necesar. Sistemul de agitare al instalatiei de aplicat trebuie sa functioneze in permanenta.
- Se evita aplicarea tratamentelor in conditii in conditii climatice extreme cum ar fi: arsita, ploaie, vant puternic, sau cand se anunta pericol de inghet sau ploaie.
- Cel mai bun efect se obţine cand stropirea foliară se face cu atomizorul.
- Absorbţia creşte cand stropirea se face şi pe partea inferioară a frunzelor. Aici sunt localizate cele mai multe stomate ale plantei.
- Temperatura la care se face fertilizarea foliară trebuie să fie de 26-27 C sau mai puţin. Absorbţia la temperaturi ridicate este foarte scăzută deoarece multe stomate sunt nchise. Unele din cele mai eficiente stropiri foliare se fac spre seară, sau dimineaţa după răsărirea soarelui cand temperatura este bună şi vantul minim.
- Absorbţia este accentuată cand condiţiile de mediu sunt umede. Prezenţa picăturilor de rouă pe frunze facilitează alimentarea foliară. Acest lucru nu este valabil insă atunci cnd odată cu ingrăşămntul foliar se aplică şi unele fungicide sau insecticide.
- Folosirea unor ingrăşăminte foliare cu mult fosfor, azot amoniacal, bor, fier ş.a. favorizează legarea fructelor şi formarea seminţelor, in timp ce fertilizanţi foliari cu mult azot nitric, potasiu, calciu, magneziu ş.a.determină mărimea şi greutatea fructelor.
Fertilizarea foliară este metoda prin care se corectează cel mai rapid o deficienţă de nutriţie. Odată cu nutriţia suplimentară extraradiculară se pot face şi unele tratamente de control a agenţilor patogeni şi dăunătorilor, ca de exemplu stropirea contra manei, musculiţei albe, etc;
Metoda nutriţiei suplimentare extraradiculare prezintă importanţă pentru culturile de pe solurile reci, din zonele nordice, unde asimilarea azotului şi fosforului prin rădăcini este mult stanjenită.
Fertilizarea foliara nu este o moda trecatoare si nici un lux, fertilizare foliara este parte integranta a managementului culturii.


https://www.pesticid.ro/Agricultura-ecologica/Ingrasaminte-Bio/ingrasamant-bio-algaren-twin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu