Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 februarie 2019

PRO MEMORI 28.02.2019



28.02.2019

Pentru mine, ziua de azi a avut o insemnatate deosebita si pentru a pastra ceva din aceasta zi am cumparat cateva plante din Dedeman. Peste cativa ani, daca am norocul sa se prinda, privind la ele imi voi aminti de aceasta zi speciala.








O sa caut si o sa scriu cateva informatii despre fiecare in parte.




ACTINIDIA KOLOMIKTA

https://www.youtube.com/watch?v=ScXFnsTkcgw







ACTINIDIA KOLOMIKTA "DR. SZYMANOWSKI" KIWI

Soiul de baza provine din Asia de Est. Tufa este urcatoare, cu crestere rapida (3-4m). Are frunzele verzi cu pete roz si alb si au forma de inima. Coloratura frunzelor apare la varsta de 2-3 ani. Florile au o culoare alb crem cu un miros intens si foarte placut. Infloreste in mai -iunie. Florile sunt dioice.(plantele dioecice sunt plante cu flori unisexuate sau dicline la care florile mascule se află pe o plantă, iar cele femele pe altă plantă, deci pe indivizi separați, astfel încât unele exemplare ale aceleiași specii au numai flori femele, iar altele numai flori mascule. La plantele dioice este prevenită autopolenizarea (polenizarea florilor cu propriul lor polen).

Fructele sunt verzi galbui, se coc la sfarsitul lui augus inceput de septembrie,sunt foarte bune la gust si sanatoase avand un continut mare de vitamina C.

Se planteaza in loc insorit, sau in semiumbra, intr-un sol umed de gradina. Planta se dezvolta mai bine in locuri calduroase si este rezistenta la ger. Se planteaza langa umbrar,pereti sau pergole. Primavara se scurteaza lujerul la 7-8 muguri. Se sapa o groapa de 20/20 in care se aseaza planta udata in prealabil impreuna cu coletul de pamant in care a stat in ghiveci




Deutzia hybrida Strawberry Fields























soi nepretențios – pentru o dezvoltare bună are nevoie de 2 lucruri: un suport de sprijin și mult soare;
aspect decorativ – față de alte soiuri de plante cățărătoare, acest soi face flori mari în formă de trompeta
poate fi plantat în scopul creării unui gard viu, decorat în numeroase flori roz-fucsia


CARACTERISTICI
Proprietățile soiului:
soi rezistent
Perioada de plantare:
  • mar
  • -
  • oct
Timp de înflorire:
  • iun
  • -
  • iul
Înălțimea la maturitate:
150-250 cm
Distanța de plantare:
200 cm
Condiții de lumină:
soare, semiumbră
Rezistența la frig:
-22°


Face parte din familia plantelor perene, care se dezvoltă într-un mod uimitor, impresionând prin semeția tufelor, împodobite de flori deosebit de frumoase, luxuriante și viu colorate în nuanțe de roz.
Groapa pentru plantare trebuie pregătită din timp. Diametrul depinde de dimensiunea butaşului, dar trebuie să fie de cel puţin 40 cm, iar adâncimea să fie de cel puţin jumătate de metru.
Majoritatea arbuştilor nu sunt foarte pretenţioşi faţă de sol, dar va fi mai bine să adăugăm în groapa pentru plantare pământ roditor şi îngrăşăminte, bălegar putrezit, turbă sau compost. Putem adăuga în sol şi îngrăşăminte minerale.
În cazul în care planta trebuie legată, în groapă se vor introduce ţăruşi. În timpul plantării îndreptaţi bine rădăcinile.
Arbuştii decorativi îndrăgesc foarte mult irigarea constantă. Iar dacă vara este secetoasă şi cu puţine precipitaţii, atunci irigați plantele.
Cu ajutorul unui pulverizator stropiţi frunzele, dar faceţi acest lucru pe vreme noroasă, astfel încât soarele să nu ardă frunzele ude. Rădăcinile necesită sol afânat, îngrăşăminte şi îndepărtarea buruienilor.


Buddleja davidii ‘Royal Red’si 'Black Knight'


Liliac de vară






Soiul a fost introdus în Anglia în 1945.

Tufa: are o mărime mijlocie-mare de 2-3 m, cu frunze oblong-lanceolate de culoare verde închisă pe faţă şi gri verzui pe dos.
Florile: grupate în panicule alungite de culoare roşu aprins, înfloresc încontinuu din iulie până în septembrie.
Cerinţe: preferă locurile însorite, calde, solurile semi-aride şi bogate în elemente nutritive.


https://www.youtube.com/watch?v=zTRG6AMS5MI



Clematis 'Sunset'









Descriere: Selectionat de un calugar polonez
in anul 1960. A aparut pe piata numai dupa anul 1990.
Tufa: este urcătoare, cu lujeri subţiri, dar foarte vigurosi. Se întinde la o înălţime de 2,5-3 m. Frunzele sunt imparipenat-compuse. Foliolele sunt de 4-6 cm lungi, alungit ovate, acuminate, pe margini întregi, glabre sau slab pubescente.
Florile: sunt mai mult solitare cu un diametru mijlociu- mare 10-15 cm. Petalele mari au o formă obovata. Culoarea petalelor este purpuriu cu o dunga mov pe mijloc. Planta are fruct multiplu cu acheme păroase. Înfloreşte din iunie pentru perioada lunga.
Cerinţe: sa plantam in semiumbră intrun loc cal, intrun sol normal de gradina.. Pentru a proteja planta de îngheţ este recomandat muşuroirea sau acoperirea cu frunze uscate. Pentru prevenirea îngheţului, lujerii se tund lăsând numai 20-40 cm faţă de sol. Este foarte rezistend la boli.
Plantare: se plantează lângă garduri, pereţi sau pergole. Este o buna combinatie cu plante cu frunze galbene.

Călin







Descriere
Localizare și întrebuițări
Călinul se găsește sub formă de arbust stufos(ca și alunul) și poate ajunge la o înălțime de aproximativ 4 metri. Infloreste in lunile mai-iunie.Când Călinul este tânăr are o scoarță verde-cenușie cu textura netedă. La maturitate, tulpina plantei are culoarea cenușie iar textura se transformă în una poroasă cu crăpături. Frunzele au forma ovală, au între 3 și 5 lobi dințați și între 2 și 5 glande roșietice vizibile. Toamna, planta, face fructe roșii, iar frunzele își schimbă culoarea în roșu. Florile sunt de culoarea verde deschis având diametrul de 5–7 cm.
Crește în special în pădurile de la câmpie dar poate fi găsit și în regiunile deluroase ajungând chiar și in zonele de munte. Recoltarea se face primăvară, înainte de a înflori, când seva începe să circule mai intens. Coaja de Călin se usucă în straturi subțiri, în aer liber sau în uscătorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 3 kg coajă proaspătă se obține 1 kg de produs uscat. Coaja de călin se folosește în industria de medicamente la prepararea unor extracte cu acțiune calmantă și homeostatică. Uz intern: astringent, sedativ, antidismenoreic, cardiotonic, boli ale vezicii urinare, dismenoree (menstruatii cu dureri ), metroragie, stomatite, avitaminoza. Decoct dintr-o lingurita de pulbere de scoarta la 300 ml apa. Se beau doua cani pe zi.

Cotoneaster horizontalis





Denumirea stiintifica: Cotoneaster horizontalis Decne.Denumirea populara: Cotoneaster
Categorie: Arbusti ornamentali
Descriere: Arbust prostrat cu inaltimea pana la 1 m, originar din China vestica, decorativ prin portul sau si fructele care se mentin mult timp pe plante. Tufa formata este larga, deasa cu lujeri divergenti, distici.
Frunzele semipersistente au 5-12 mm lungime, sunt lat eliptice, acute, mucronate. Pe fata au culoarea verde inchis iar pe spate sunt glaucescente.
Florile apar in luna iunie, sunt de culoare roza si sunt cercetate de albine.
Fructele globuloase (5 mm), de culoare rosu lucitor se coc in lunile septembrie-octombrie.Cotoneasterul este putin exigent fata de sol. Vegeteaza bine pe soluri permeabile, relativ uscate. Are temperament de lumina. Este rezistent la praf si noxe si ger.
Este foarte apreciat datorita frunzisului care toamna devine rosu si fructificatiei abundente. Se foloseste frecvent pe stancarii unde se planteaza izolat, in grupuri si in garduri vii libere.
Inmultirea se face din seminte, butasi, altoire si chiar marcotaj.
Arbust Rubus Illecebrosus





Informatii generale Rubus Illecebrosus sau capsunul zmeur japonez:
Datorita cresterii sale viguroase, murul sau zmeurul trebuie plantat intr-o zona in care poate fi combatut. Deasemenea, este foarte propice pentru folosirea lui drept gard de-a lungul liniilor de proprietate.
Se alege loc care sa fie aerisit si cu pamant bun.Nu trebuie sa aibe foarte multa umbra dar sa fie un teren ingrasat si constant udat .
Indiferent de epoca de plantare, materialul săditor suportă două operaţii premergătoare lucrării - fasonarea şi mocirlirea.
Fasonarea constă în eliminarea rădăcinilor vătămate, reîmprospătarea prin scurtarea vârfurilor la cele lungi.
Mocirlirea se realizează prin introducerea sistemului radicular într-un amestec de consistenţa smântânii realizat din pământ (de preferinţă galben), bălegar proaspăt de bovină şi apă.
De regula, la plantare, după fasonarea rădăcinilor si mocirlire, planta se aşează in partea de nord a tutorelui pentru a-l proteja de acţiunea îngheţului si dezgheţului brusc.
Mod de utilizare Rubus Illecebrosus sau capsunul zmeur japonez:
Pentru obtinerea unei productii bogate si a unor fructe de calitate, cea mai importanta operatie este taierea zmeurului. Sunt recomandate trei taieri pe an: in lunile octombrie – noiembrie (dupa ce substantele energetice din tulpini au coborat in radacina plantei, se taie de la nivelul solului tulpinile uscate), primavara devreme (se inlatura tulpinile care au degerat pe timpul iernii si se opresc cam 5 -10 tulpini sanatoase la fiecare radacina), si o a treia taiere, care poate fi facuta oricand in afara perioadei de vegetatie, primavara sau toamna, este scurtarea varfurilor la 80-120 cm.
Pentru a prelungi perioada de fructificare a zmeurului, secretul consta in felul in care se scurteaza tulpinile care rodesc. Astfel, se recomanda o taiere la inaltimi diferite - o treime din numarul lor la 50-60 cm, o alta la 80- 90 si cealalta treime la 100 -120 cm. Zmeura se va coace mai intai pe tulpinile inalte, apoi pe celalalte, marindu-se perioada in care veti avea fructe proaspete.
Zmeurul este un semiarbust la care partea superioara este formata din tulpini neramificate care nu traiesc decat doi ani. In primul an se formeaza si se dezvolta, al doilea an rodesc, apoi se usuca. De aceea trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati taierea, sa pastrati tulpinile care urmeaza sa rodeasca.
Pe radacina zmeurului exista din loc in loc muguri din care se formeaza drajoni (lastari) - acestia isi formeaza la randul lor propria radacina. Ei se pot desparti de planta mama si replanta, inmultirea prin drajoni fiind cea mai raspandita. Daca sunt lasati, acestia pot creste haotic, intre plante sau randuri, si in acest caz trebuie suprimati.
Planta perena ce se comporta ca si murul, zmeurul sau agrisulapare in fiecare primavara mai bogata si viguroasa.Un arbust deosebit de rezistent ce face fructe mari, foarte gustoase si pline de vitamine, fructe ce se culeg incepand din luna august.Aceasta planta vivace ajunge pina la 60 cm. inaltime dar se poate extinde , daca i se da voie si spatiu, pe mai mult de 1 metru, pornind de la baza noi puieti, precum capsunele. Nu este pretentioasa si este foarte rezistent la boli si intemperii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu