Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 februarie 2019

CAIS


1.Uriasa de Cegled









2.SULMONA



Descriere:
Fructele sunt medii spre mari (70-100g), de forma ovoidala. Pielita este de culoare portocalie. Pulpa este portocalie, suculenta, consistenta, neaderenta la sambure.
Pomul este mediu-viguros si are coronament usor rasfirat.
Cais Sulmona este un soi romanesc, obtinut la Statiunea experimentala Marculesti-Calarasi din hibridarea complexa Marculesti 21/51 (Luizet x Umbertto) x Marculesti 37/1 (Ananas x Ananas), omologat in 1979.
Este un soi autofertil, cais cu inflorire tarzie, cu o productivitate foarte ridicata. Fructele acestui soi sunt mari si foarte mari cu o forma ovoida si usor sferica, cat despre culoarea fructelor aceasta este limonite-portocalie cu mici puncte rosii. 
Fructul este unul mare ce poate ajunge pana la 70g. Pulpa fructului este portocalie si are o textura ferma, este suculenta si are un gust placut. Samburele reprezinta 6,2% din greutatea fructului si are miezul dulce.
Caisul Sulmona este foarte rezistent la ger si la bolile specifice pomilor fructiferi. Perioada de coacere 10-12 zile dupa soiul Cea mai buna de Ungaria, face parte din grupul soiurilor tarzii.
SCHEMA TRATAMENTE
1.Perioada: Repaus vegetative iarna si primavara
Se foloseste Funguran (30g) pentru combaterea Rapanului si Focul bacterian al rozaceelor
Se foloseste Confidor Oil (100ml) pentru combaterea afidelor
2.Perioada: Inceput inflorit: atunci cand mai bine de 20% din flori sunt deschise
Se foloseste Rovral (10ml) pentru combaterea viespii frunzelor
Se foloseste BRAVO 500 SC (20 ml) pentru a combate Patarea rosie, Monilioza, Basicarea frunzelor.
Se foloseste CALYPSO 480 SC (2ml) pentru a combate Viermele prunelor, Paduchele cenusiu, Viespele prunului, Viespea semintelor de prun, Musca cireselor
3. Perioada: Cand mai mult de 20% din flori se scutura:
Se foloseste DITHANE M-45 (20g / 10 l  apa) pentru a combate Rapanul, Monilioza fructelor, Basicarea frunzelor de piersic, Patarea rosie a frunzelor de prun, Ciuruirea frunzelor de cais.
Se foloseste KARATE ZEON sau Calypso 480 SC (2ml) pentru a combate Musca cireselor, Viermele prunelor, Viespea samburilor, Viespea prunelor, Paduchele verde, Molia oriental, Omida paroasa.
4.Perioada: Decada I – II MAI
Se foloseste DITHANE (20g/ 10 l) pentru a combate Rapanul, Monilioza fructelor, Basicarea frunzelor de piersic, Patarea rosie a frunzelor de prun, Ciuruirea frunzelor de cais.
Se foloseste ACTARA 25 WG (1.5g) pentru a combate Viespea prunului, Paduchele verde, Afidele
Se foloseste MOSPILAN 20 SG (1.5 g)  pentru a combate Paduchele din San Jose
5. Perioada: DECADA III MAI – I IUNIE
Se foloseste DITHANE M-45 (20g / 10 l  apa) pentru a combate Rapanului, Monilioza fructelor, Basicarea frunzelor de piersic, Patarea rosie a frunzelor de prun, Ciuruirea frunzelor de cais.
Se foloseste KARATE ZEON sau  Calypso 480 SC  (2ml) pentru a combate Musca cireselor, Viermele prunelor, Viespea samburilor, Viespea prunelor, Paduchele verde, Molia oriental, Omida paroasa.
6.Perioada: DECADA II – III IUNIE
Se foloseste KARATE ZEON (2ml)  pentru a combate Musca cireselor, Viermele prunelor, Viespea samburilor, Viespea prunelor, Paduchele verde, Molia oriental, Omida paroasa.
Se foloseste TOPSIN sau Dithane (10g) pentru a combate Patarea frunzelor si Monilioza fructelor.
7.Perioada: DECADA I – II IULIE
Se foloseste DECIS MEGA 50 EW sau Actara WG 25  (2ml) pentru a combate Viermele prunelor, Paduchele verde, Musca cireselor.
Se foloseste TOPSIN (10g)  pentru a combate Patarea frunzelor siMonilioza fructelor
8. Perioada: DECADA III IULIE – I AUGUST
Se foloseste TOPSIN  (10g) pentru a combate Patarea frunzelor si Monilioza fructelor
Se foloseste KARATE ZEON (2ml) pentru a combate Musca cireselor, Viermele prunelor, Viespea samburilor, Viespea prunelor, Paduchele verde, Molia oriental, Omida paroasa
Generalitati:
LA PRUN – dupa tratamentul nr. 2 se mai aplica un tratament la 10 zile pentru combaterea viespei semintelor de prun folosind Calypso 480 SC – selective pentru albine.
LA CIRES SI VISIN – cand sunt in parga, se va executa un tratament cu Calypso 480 SC – 2 ml, sau Actara WG 25 , pentru combaterea mustei cireselor .
PENTRU COMBATEREA MONILIOZEI – se recomanda un tratament dupa recoltat, inainte de caderea frunzelor, cu CHAMP (30 g), sau FUNGURAN si MERPAN (20 g), sau Dithane (20 g).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu