1. JONATHAN
Mar Jonathan este un soi de vigoare mijlocie, originar din USA, obtinut in anul 1880. Este soiul cu cea mai mare productie de mere din Romania. Portaltoi MM 106. Polenizatori: Idared, Pionier,Golden Delicios, Starkrimson.
Este un pom de vigoare mijlocie, rodeste mai ales pe ramuri lungi, este precoce, coroana larg-conica, deasa si infloreste tirziu.
Fructul este supramijlociu, 140-150 grame, sferic-turtit, de culoare rosie, intens. Pielita este subtire, neteda, lucioasa, galben-limonie, cu o usoara nuanta de verde pe partea insorita, acoperita cu un rosu sangeriu aprins, peste care se suprapun dungi de un rosu mai inchis. Pulpa este alb-galbuie, suculenta, foarte crocanta dulce, prezinta o aroma foarte intensa, cu un gust inconfundabil.
Este un soi sensibil la fainare, necesita traamente fitosanitare.
Perioada de maturare: 15 septembrie - 15 octombrie. Fructele sunt rezistente la transport, manipulare si pastrare. Fructele pot fi pastrate circa 6-8 luni de la recoltare.
Merele Jonathan proaspete contin apa (78% - 89%), zaharuri (8-17%), acizi (0.15-1.20%), substante tanoide, substante pectice, proteine, saruri minerale, provitamina A, vitamina C, vitamine din grupa B, si alte substante. Merele contin intre 46-84 calorii la 100 g. Merele pastrate la o temperatura +2°C si o umiditate de peste 85% isi pierd in 4-6 luni aproximativ 20% din vitamina C, iar dupa 8-10 luni 40 %.
2.MAR STARKRIMSON
Cunoscut si sub denumirea de „Bot de iepure” este un soi originar din S.U.A., omologat in anul 1958 dintr-o variatie mugurala soiului Starking Delicious.
Cunoscut si sub denumirea de „Bot de iepure” este un soi originar din S.U.A., omologat in anul 1958 dintr-o variatie mugurala soiului Starking Delicious.
Starkrimson este un pom de vigoare mica, rodeste pe ramuri scurte. Este recomandat pentru plantatii super-intensive, precoce, foarte productive.
Marul Starkrimson, mar de iarna, este foarte rezistent la ger si fainare, slab rezistent la rapan. Acesta este pretentios la sol si caldura mai ales in timpul infloritului si a maturarii
fructelor.
fructelor.
Fructele sunt mari si foarte mari, cantaresc in general aprox 225g, au forma conic-trunchiate, cu cinci coaste proeminente, de culoare rosu-intens, cu puncte subcutanate galbene. Pulpa este alb-galbuie, dulce, cu aciditate redusa. Fructele de Starkrimson sunt foarte rezistente la transport si pot fi pastrate inca 6-7 luni de la recoltare. Perioada de recoltare luna Octombrie.
Merele Starkrimson proaspete contin apa (78% - 89%), zaharuri (8-17%), acizi (0.15-1.20%), substante tanoide, substante pectice,proteine, saruri minerale, provitamina A, vitamina C, vitamine din grupa B, si alte substante. Merele contin intre 46-84 calorii la 100 g. Merele pastrate la o temperatura +2°C si o umiditate de peste 85% isi pierd in 4-6 luni aproximativ 20% din vitamina C, iar dupa 8-10 luni 40 %.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu