Faceți căutări pe acest blog

marți, 27 aprilie 2021

27.04.2021

 













Wisteria

 Wisteria (glicina) este un gen de plante florifere din familia Fabaceae (Leguminosae), originare din estul Asiei si estul Statelor Unite. Genul cuprinde aproximativ 10 specii de plante cataratoare, cu tulpini lemnoase, cele mai multe fiind ornamentale. Pot creste pana la inaltimea de 20 m si se pot extinde pe suprafete de 10 m latime. 

Frunzele sunt dispuse alternat pe ramuri si sunt lungi de 15-35 cm. Au forma penata, alcatuite din 9-19 foliole. Inflorescentele sunt reprezentate de raceme pendulare, cu lungimi cuprinse intre 10 si 80 cm. Se aseamana morfologic cu cele ale genului Laburnum (salcam), insa difera prin culoarea lor (mov, roz sau alb). Majoritatea produc flori parfumate. Perioada de inflorire difera in functie de specie. Fructele sunt pastai similare celor de salcam, ce adapostesc semintele, toxice pentru om si animale. 

Se intalnesc in parcuri si gradini, imbracand coloane, suporturi, ziduri, pergole. Cea mai mare glicina din lume se gaseste in Siera Madre, California, a fost plantata in 1894 si masoara aproximativ 0,4 ha. Denumirea genului a fost data de botanistul Thomas Nuttall, in memoria doctorului Caspar Wistar.

Specii si varietati – Wisteria

Wisteria floribunda este o specie originara din Japonia, cu inaltimea de pana la 8 m. Are frunze imparipenat-compuse, alcatuite din 13-19 foliole. Infloreste in mai-iunie, formand flori mov, reunite in raceme pendulare de 20-50 cm.  

Wisteria sinensis este originar din China si are un port mai viguros. Poate ajunge pana la inaltimea de 20 m. Formeaza raceme de flori mov-albastrui, lungi de 15-30 cm, ce infloresc simultan. Cultivaruri:

‘Alba’ – prezinta florile albe. 

Wisteria frutescens (wisteria americana) este o specie originara din sud-estul Statelor Unite. Creste pana la inaltimea de 15 m. Frunzele sunt pinate, lungi de 10-30 cm, alcatuite din 9-15 foliole. Infloreste in mai-iunie, formeaza raceme de 5-15 cm, fiind specia cu cele mai mici inflorescente.   

Wisteria brachybotrys este originara din Japonia, cu port viguros, ce creste pana la 19 m inaltime. Frunzele sunt pubescente, alcatuite din 13 foliole. Florile au culoare violacee sau alba, sunt grupate in raceme de 15 cm lungime. 

Conditii de mediu 

Lumina. Cresc atat in locuri insorite, cat si la semiumbra. Au nevoie de lumina pentru a inflori abundent. 

Temperatura. Speciile de Wisteria sunt rezistente la ger. 

Solul. Prefera un sol bogat, usor, lipsit de calcar. 

Ingrijire 

Udare. Udarea trebuie facuta regulat, pentru a mentine solul mereu reavan. 

Fertilizare. Pentru a stimula cresterea si inflorirea, in perioada de crestere vegetativa (martie-septembrie), se administreaza un ingrasamant cu continut scazut de azot si mai ridicat de fosfor si potasiu. 

Taieri. Taierile la glicine se fac in doua perioade: in martie (se pastreaza lastarii crescuti pe ramurile batrane) si in august (se scurteaza lastarii care au crescut puternic).

In plus: 
  • Deoarece face parte din familia leguminoaselor, glicina realizeaza simbioze cu bacteriile fixatoare de azot din sol, la nivelul nodozitatilor de pe radacini. Astfel, aportul de azot este asigurat de catre acestea. Fertilizarea cu ingrasaminte ce contin un procent ridicat de azot, va avea ca urmari cresterea vegetativa a plantei si diminuarea infloririi. 
  • Wisteria este o planta melifera.
  • Pastaile glicinei sunt dehiscente – pocnesc puternic la maturitate, in momentul eliberarii semintelor. 





luni, 12 aprilie 2021

12.04.2021 VITA DE VIE DE LA BUNICI

















 


Pe data de 4 martie 2021 am fost la tara in curtea bunicilor si am luat cateva joarde dintr-o bolta batrana. Imi amintesc ca avea struguri de masa albi cu boabe mari lunguiete si foarte gustoase. Am citit undeva sa pun joardele in apa la mustacit .  Am urmat sfaturile si astazi, 12 aprilie am fost  si le-am plantat . Sper din tot sufletul sa se prinda ! Macar una.