Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 ianuarie 2022

Suculente - O selecție de specii rezistente pentru grădină

 

Suculente  rezistente la îngheț pentru locații cu condiții ușoare de iarnă





Unele dintre cele mai magnifice plante suculente sunt originare din America Centrală și Africa, unde în unele regiuni termometrul scade mult sub îngheț în timpul iernii. Dacă grădina dvs. are un microclimat ușor de iarnă sau se află în zonele de rezistență Z8 și Z7, următoarele plante suculente sunt potrivite pentru cultivarea în aer liber:

  • Aloe (Aloe), singurul fel de  Aloe aristata cu dinții mici pe frunzele cărnoase
  • Agaves (agave), în primul rând agave inaequidens și agave parryi

Aloe aristata poate rezista la temperaturi de până la -5 grade Celsius pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este echipat cu protecție adecvată pentru iarnă, temperaturile de până la - 12 grade Celsius nu îl afectează. Cele două agave menționate mai sus sunt mai robuste și pot rezista la temperaturi de până la -20 grade Celsius, cu condiția să fie protejate de umiditate.

Sedum Morganianum



marți, 25 ianuarie 2022

ARANJAMENTE FLORALE CU PLANTE SUCULENTE

 

https://www.site4all.ro/blog/categorii-articole/casa-gradina/top-5-plante-suculente-pentru-buchete-de-flori-si-aranjamente-florale


















































PLANTELE SUCULENTE

 

1. Ce sunt plantele suculente?

Originare din medii aride, precum Africa sau America de Nord, unde temperaturile ating valori foarte mari și precipitațiile sunt reduse, suculentele sunt plante foarte rezistente, care se adaptează ușor climatelor secetoase și nu necesită o îngrijire mare.

Aspectul cărnos care le face să pară niște plante “grase” este cel care le permite să reziste în condiții nefavorabile. Frunzele, tulpinile și rădăcinile sunt îngroșate deoarece au un rol foarte important, acela de a depozita apa, pentru a supraviețui în zonele cu umiditate scăzută. Pe lângă această trăsătură, plantele suculente mai sunt caracterizate prin dimensiunile relativ mici, având o formă compactă, iar suprafața exterioară este ceroasă sau prezintă peri ori ghimpi, ceea ce ajută planta să păstreze umbră și să reducă pierderile de apă. De asemenea, uneori rădăcinile sunt dispuse la suprafața solului, tocmai pentru a se hidrata cu picăturile de ploaie sau de rouă.

Datorită acestei capacități de adaptare, plantele suculente sunt din ce în mai căutate de persoanele care vor să își înfrumusețeze locuința sau curtea, dar nu au timpul necesar și nu doresc să depună un efort deosebit pentru întreținerea lor. Aceste plante sunt extrem de versatile, putând fi cultivate atât în grădină, cât și în ghivece sau jardiniere, în interiorul casei sau al apartamentului.

1.1. Tipuri de plante suculente

Mecanismul de acomodare la mediul extern nefavorabil a determinat apariția unor varietăți de plante suculente, în forme diverse și culori interesante. Majoritatea trăiesc foarte bine atât ca plante de apartament, cât și la exteriorul casei, unele specii fiind rezistente la frig, chiar și la ger, având astfel posibilitatea de a le păstra afară și pe timpul iernii.

Iată o listă cu familiile de plante în care se regăsesc și suculentele:

  • Agavoideae
  • Cactaceae
  • Crassulaceae
  • Aizoaceae
  • Apocynaceae
  • Asphodelaceae
  • Didiereaceae
  • Euphorbiaceae
  • Portulacaceae

În cadrul acestor familii se găsesc numeroase specii de plante suculente care pot fi plantate atât în pământ, afară, cât și într-un ghiveci, pe care să îl păstrezi în cameră.

1.2. Plante suculente care au nevoie de căldură

Iată care sunt cele mai populare specii care au nevoie de temperaturi medii sau ridicate pentru a crește și a rezista mult timp:

SENECIO HERREIANUS  sirag de perle


Ingrijre Senecio herreianus:

Necesar apă: vara se udă abundent, la 1-2 saptamani, având grijă să scurgeți surplusul de apă. Se lasă pământul să se usuce între două udări. De la jumatatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie plantele se udă rar, cu canttati mici de apa.

Necesar fertilizare: din aprilie până în august se administrează îngrășământ specific suculentelor o dată pe săptămână. 

Necesar lumină: expuneți plantele Senecio herreianus în plin soare (pot suporta temperaturi de până la 27 grade Celsius).



Sedum nussbaumerianum (Stonecrop)





Rhipsalis cereuscula - coral cactus (neinflorita)




Crassula Licopodioides



Sedum rubrotinctum (Jelly Bean)




Aloe Vera



Poate cea mai cunoscută plantă suculentă, Aloe Vera este îndrăgită de multe persoane atât pentru aspectul deosebit al frunzelor dispuse sub formă de rozetă, cât și pentru beneficiile medicinale, aceasta fiind recunoscută în toată lumea pentru seva vindecătoare din interiorul frunzelor, care tratează în mod natural și eficient rănile, arsurile solare, precum și alte iritații ale pielii.

Pentru o dezvoltare frumoasă, Aloe Vera preferă temperaturile de peste 20 de grade Celsius și necesită o lumină puternică tot anul, iar udarea trebuie realizată cu generozitate vara și mai puțin iarna.

Echeveria



Este o plantă atractivă datorită frunzelor care se dezvoltă într-o varietate de forme și culori. De asemenea, pot fi prezente și flori în nuanțe delicate de roșu, roz sau portocaliu. În ceea ce privește îngrijirea, Echeveria are nevoie de multă lumină, apă în cantități modeste și un pământ special pentru cactuși sau unul de pădure care să fie amestecat cu nisip. Temperaturile propice se situează în jurul valorii de 15 grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu face parte din categoria plantelor rezistente la frig, care pot fi ținute afară pe timp de iarnă.

Kalanchoe



Cunoscută mai mult ca o plantă de apartament, Kalanchoe este preferată pentru florile frumos colorate în galben, roz sau alb, pe care le produce pe timp de primăvară. Iubește căldura și lumina, dar nu trebuie lăsată în bătaia razelor soarelui. Cantitatea de apă necesară scade drastic pe timpul iernii, iar unele soiuri rămân înflorite pe tot parcursul anului, ceea ce nu poate fi decât o încântare vizuală.

Alte plante suculente, cunoscute și prezente în multe locuințe, sunt Agave, Euphorbia, Crassula, Stapelia, Caralluma, Pachypodium, Gasteria, Portulaca grandiflora, precum și diversele specii de Cactus.

1.3. Plante suculente rezistente la frig

Dacă vrei să îți decorezi balconul sau curtea casei cu plante suculente, trebuie să alegi speciile care rezistă la temperaturi scăzute. Iată care sunt acestea:

Sempervivum


Sedum cauticola 'Lidakense' (Hylotelephium cauticola)

Cunoscută și sub numele de urechelniță, această plantă suculentă presupune o îngrijire minimă, deoarece nu are nevoie de multă apă, iar anumite soiuri rezistă chiar și la temperaturi de îngheț, de până la -30 grade Celsius. Sempervivum poate fi plantată în ghiveci, dar arată foarte bine în grădină, unde este, de regulă, folosită pentru acoperirea solului într-un mod aspectuos.

Rosularia



Tot pentru acoperirea pământului, se utilizează și această plantă care se întinde pe roci, până la o înălțime de 30 de centimetri. Are nevoie de un sol nisipos și de lumină, dar fără să fie expusă direct în soare, iar pe timp de iarnă, are capacitatea de a rezista la temperaturi de -28 de grade Celsius.

Sedum Sieboldii



O plantă suculentă curgătoare, Sedum Sieboldii se pretează foarte bine la decorarea balcoanelor și a teraselor, având nevoi modeste, cum ar fi puțină apă, soare și un amestec de pământ cu nisip, păstrându-și frumusețea inclusiv pe perioada sezonului rece.

2. Ce presupune îngrijirea plantelor suculente?

Aceste plante sunt recunoscute pentru capacitatea de adaptare și rezistența la secetă și temperaturi ridicate sau scăzute, așa cum se întâmplă în deșert, unde ziua este extrem de călduroasă, iar noaptea este foarte rece. Din acest motiv, ele nu necesită un efort deosebit pentru întreținere, fiind potrivite mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți să aibă grija unor flori, deoarece vor supraviețui chiar dacă proprietarul uită să le ude o perioadă.

Deși fiecare specie de plantă suculentă are specificul ei, totuși există câteva reguli generale de îngrijire pe care le poți aplica cu încredere, în funcție de zona unde amplasezi plantele. 


2.1. Îngrijirea plantelor suculente de apartament

În primul rând, trebuie să te asiguri că plantezi suculentele în ghivecele corespunzătoare. De exemplu, unele specii, cum ar fi Aloe Vera și Agave, preferă ghivecele adânci deoarece au rădăcini voluminoase. În ceea ce privește materialul, cele mai recomandate sunt ghivecele din lut și sticlă deoarece acestea permit aerului să circule și să dreneze solul, dar, în lipsa acestora, pot fi folosite și cele din ceramică. Recipientele din plastic, deși sunt mai ieftine, nu sunt o alegere bună pentru plantele suculente, deoarece nu permit aerisirea solului și favorizează menținerea umezelii la rădăcină, acestea fiind probleme ce trebuie evitate. În plus e bine să folosim cât mai puțin plastic.

Dacă vrei ceva diferit, compune chiar tu un aranjament într-un vas cu o formă inedită sau achiziționează un terariu de sticlă cu plante suculente, care va deveni atracția casei, putând fi folosit și ca o decorațiune extravagantă.

Pentru a te bucura de plantele suculente, trebuie să le oferi un substrat special. Acestea se dezvoltă cel mai bine dacă au un sol poros, care să faciliteze drenarea rapidă a apei, în caz contrar, rădăcina va putrezi. Compoziția ideală este formată din pământ și nisip sau poți folosi pământul special pentru cactuși.

Cantitatea de apă necesară depinde în funcție de anotimp. Așadar, primăvara și vara, când planta este în creștere, va fi nevoie să o uzi periodic, după ce observi că pământul s-a uscat. Apa în exces va afecta iremediabil rădăcina, iar suculenta va pieri. Pe timpul iernii, necesarul de hidratare scade drastic, fiind recomandat să o uzi cât mai rar, chiar o dată la două luni, iar apa să fie la temperatura camerei.

Suculentele iubesc lumina puternică, ele având nevoie în medie de 6 ore de soare pe zi. Totuși, ai grijă să nu expui planta în mod direct la razele solare puternice, deoarece frunzele vor suferi arsuri și își vor modifica culoarea în galben-maroniu. În sezonul rece, este indicat să îi oferi lumină artificială pentru a compensa lipsa celei naturale.




2.2. Îngrijirea plantelor suculente de exterior

Dacă te-ai hotărât să plantezi suculente în grădină, trebuie să le asiguri condițiile necesare pentru a rezista intemperiilor.

Așadar, pentru a facilita drenarea solului, mai ales după reprizele de ploaie, este recomandat să așezi suculentele în pantă. Precipitațiile abundente sunt dăunătoare, așa că plantarea ar trebui să se realizeze aproape de un perete sau de un zid, care sa le protejeze. De asemenea, alege un loc cât mai însorit, ferit de umbră și de acțiunea vântului.

Pentru a crea un peisaj impresionant în curtea casei tale, combină plante din mai multe specii, de exemplu cactuși mici înconjurați într-un mod estetic de suculente voluminoase.








2.3. Alte reguli de întreținere a plantelor suculente

Indiferent dacă le-ai plantat în grădină sau într-un ghiveci și le păstrezi în casă, în perioada de creștere, plantele suculente au nevoie de administrarea ocazională de îngrășăminte, mai ales în cazul celor în recipiente, al căror pământ își pierde din nutrienți cu timpul. Fertilizarea se realizează cu substanțe speciale pentru acest tip de plante și trebuie să aibă loc numai pe timpul verii, deoarece în sezonul de iarnă, suculentele intră într-o stare latentă, vegetativă.

Mai devreme sau mai târziu s-ar putea să te confrunți cu problema dăunătorilor, chiar dacă ai respectat în detaliu toate regulile referitoare la cum se plantează, cum se udă și cum se întrețin suculentele. Plantele amplasate la exterior sunt afectate, cel mai frecvent, de afide, pe când cele care trăiesc în apartamente pot fi atacate de păduchi lânoși, gândaci de făină, păianjeni roșii sau acarieni. De asemenea, în cazul  în care solul este prea umed, își pot face apariția și țânțarii.

Toți acești dăunători pot fi combătuți cu succes cu ajutorul substanțelor insecticide special concepute, iar dacă îți dorești o metodă mai naturală, poți apela la uleiul de neem sau poți stropi frunzele plantei cu alcool, turnând de asemenea și pe sol pentru a elimina ouăle.

3. Cum se înmulțesc plantele suculente?

Dacă ai prins drag de aceste plante și vrei să îți mărești colecția, ai la dispoziție mai multe modalitățile de înmulțire, printre care divizarea frunzei, butași, lăstari sau semințe.

Vei obține exemplare noi de suculente dacă desprinzi cu grijă o frunză dintr-o plantă, o așezi pe pământ sau nisip, o acoperi doar parțial și o stropești cu apă la un interval de două zile.

Cactușii, precum și alte specii, se înmulțesc, de obicei, prin butași, dar este posibil și prin semințe. Această variantă presupune mai mult timp, ritmul de creștere fiind unul foarte lent.

Semințele trebuie împrăștiate pe sol, fără a fi acoperite cu pământ, cu excepția situației în care cultivi un soi de dimensiuni mai mari, caz în care se poate așeza deasupra un strat subțire de nisip. După poziționarea semințelor, nu trebuie să torni apa direct pe ele, ci udarea se va efectua de la baza ghiveciului, cu ajutorul unei farfurii. În final, recipientul se așază la soare și aștepți finalizarea procesului de germinare. Acesta poate dura de la câteva zile la câteva luni, dar dacă, după jumătate de an, nu obții niciun rezultat, este clar că trebuie să repeți procedura.

 CUM PUTEM SA LE INMULTIM

https://www.facebook.com/realsimple/videos/101565265746662

Desprindem cateva frunze de la baza plantei mama.Lăsați frunzele să stea câteva zile, până când capătul tăiat formează un calus. Apăsați ușor frunzele în sol, udati cu o pompita și continuați să  mențineti umed.Udați de fiecare dată când solul se usucă.

Împărțiți plantele în ghivece individuale când observați o nouă creștere, în aproximativ 4-6 săptămâni.


Suculente de exterior

Sedum makinoi 'Ogon'

Amplasare: Prefera sa fie amplasata in plin soare, dar poate fi plantat si la umbra. Se dezvolta chiar si in zonele mai putin favorabile, fie unde este prea mult soare sau prea putina apa, pentru a creste altceva.
Temperaturi: Rezista pana la -23 grade Celsius






Sedum cauticola 'Lidakense' (Hylotelephium cauticola)

Amplasare: Prefera sa fie amplasata in plin soare, dar poate fi plantat si la umbra. Se dezvolta chiar si in zonele mai putin favorabile, fie unde este prea mult soare sau prea putina apa, pentru a creste altceva.
Temperaturi: Rezista pana la -23 grade Celsius.






Sempervivum Blickfang - Planta Urechelnita



Sedum burrito XL - Coada magarului (hangpot)



Sedum Bordeauxhart




Pachyphytum oviferum pink

Pachyphytum oviferum, cu o crestere lenta, fiind de dimensiuni mici pana la medie, are reozete caracteristici, cu frunze sub forma de "globuri argintii". 
Sezonul de inflorire este iarna pana la inceputul primavarii. Produce flori de 8-15 cm inaltime, mici, sub forma de clopot, de culoare verde-alb, pe exterior cu patele crem pana la rosu- portocaliu.
Ingrijire:
- sunt plante destul de rezistente, ele au nevoie de un substat drenat.
- se uda regulat in sezonul cald si se reduce udarea iarna, insa este destul de toleranta la seceta.
- iubeste soarele, insa ar trebui protejat de razele puternice
- o expunere buna la lumina ajuta la mentinerea plantelor compacte si a reinfloririi.
- rezista pana la temperaturi de -7 grade Celsius.




Sempervivum Pink Lemonade - planta urechelnita

Sempervivum este o planta suculenta de gradina, medicinala.
Printre principalele calitati ale plantei se numara: antiinflamatoare, cicatrizanta, antibiotica, sedativa, diuretică, antispasmodica si vermifuga.


Sempervivum verde - planta urechelnita