http://www.kilo365.ro/cresterea-castravetilor-pe-spaliere-sfaturi-si-instructiuni-pentru-amatorii-de-gradinarit/
Faceți căutări pe acest blog
duminică, 7 aprilie 2019
sâmbătă, 6 aprilie 2019
TOPORASI( VIOLA ODORATA)
Echinocțiu 2019. 23:58
miercuri,
20 martie
Toate orele corespund fusului orar: Ora României.
Descriere
Toporașul (Viola odorata) aparține familiei Violaceae, fiind numitorul acestei gen de plante cu flori, care cuprinde aproximativ 400-500 specii răspândite în toată lumea.
Speciile acestei plante se găsesc în toate zonele tropicale și subtropicale, precum și în zonele temperate ale emisferei nordice și sudice – în sud chiar și până la Țara de Foc, Africa de Sud și Noua Zeelandă. Unele specii stabilite în Anzi cresc chiar și la înălțimi de 4600 metri.
Frunzele sunt foarte diverse. Unele specii au frunze ovale, altele foarte largi, dantelate, sub formă de degete sau în formă de inimă. Frunzele speciilor din zonele înalte muntoase sunt lung petiolate cu limbul lat, de forma cordată și cu marginea fin dințată.
Florile sunt solitare cu cinci petale de culoare violetă, uneori albă sau albăstruie, frumos mirositoare. Pe lângă uleiurile volatile care dau mirosul parfumat al plantei, frunzele și florile de toporași au un bogat conținut în mucilagii. Staminele pot fi foarte diferite. Florile de multe ori nici nu se deschid, în acest caz planta fiind autogamă.
Cele mai multe specii sunt erbacee perene, câțiva arbuști, iar o specie este erbacee anuală sau bienală.
Asemeni celorlalte specii de violete, și acestea sunt polenizate de insecte. Atunci când insectele adunate la nectar strivesc staminele, polenul se lipește pe acestea. Speciile de insecte care sunt atrase de toporași îl definește lungimea pintenului plantei, care poate fi foarte scurt (ca cel al viorelei galbene Viola biflora), sau poate fi foarte lung, ca cel al speciei Viola calcarata.
Substanțe active
Părțile superioare ale toporașului conțin uleiuri volatile, rizomul salicilat de metil, saponide și mucilagii. Planta mai conține tanin, flavonoide, o cantitate mică de ulei volatil (conținând acid salicilic-ester metilic), precum și acid ascorbic.
Legende
Potrivit unui mit antic toporașul, mai exact denumirea sa latină, provine din numele Io. Conform legendei, Zeul grec Zeus s-ar fi îndrăgostit de o tânără fecioară pe nume Io, și temându-se de mânia soției sale, a transformat-o în bovină, menită să pască întotdeauna pe pajiștile pline cu toporași. Astfel a devenit toporașul timp de mai multe secole simbolul fertilității, dar îndeosebi al iubirii.
Dintr-o altă legendă greacă aflăm cum s-au născut aceste flori fragede: sunt rezultatul urmelor picioarelor zeiței primăverii, Persephoné. Dacă ne gândim bine, este logică această presupunere, dat fiind că această plantă înflorește de obicei din martie, cu sosirea propriu-zisă a primăverii. În localitatea Bretagne din Franța se comemorează și în prezent această zi, prin plantarea violetelor în Vinerea Mare.
Fiecare cunoaște zicala „modestă ca violeta”. Aceste plante mici care cresc în păduri, printre arbuști, în grădini, ne ademenesc nu numai prin mirosul și frumusețea lor, ci și prin efectele benefice asupra sănătății noastre, deci modestia se referă doar la aparență.
Denumiri populare: toporaşi, odorea, micsunea, tamaioara, violeta, caltunasi, carligei, floare Domneasca. Se recoltează mugurii de flori, florile și rizomii acestei plante. Principalele substanțe active sunt saponina, flavonoidele, mucelagii.
Recoltarea
Florile și frunzele nu trebuie amestecate; părțile cu tulpini să nu se culeagă cu rădăcina, și nici pe rădăcini nu pot fi lăsate părțile superioare, tulpinile, frunzele și resturile. Rizomul se recoltează în februarie, martie sau toamna. Florile se culeg în perioada înfloririi.
Efecte terapeutice
Toporașii se pot folosi în tratamentul de boli respiratorii, tuse persistente, bronșite, la toate tipurile de boli respiratorii acute și cronice. Ceaiul este util în tratarea isteriei, de tulburări cardiace corelate cu anxietate, insomniei.
Calmează tusea și este un foarte bun expectorant.
În uz extern se folosește la anumite boli ale pielii – de exemplu la piele crăpată sau mameloane crăpate.
Utilizarea
Ceai: 1 linguriță de flori uscate se pun într-o cantitate de cca o ceșcă apă clocotită, și se lasă 10 minute. Porție zilnică: 3 cești.
Decoct: 3 g de rădăcină uscată de toporaș se adaugă la 150 ml apă, și se pune la fiert timp de 3 minute. După jumătate de oră se filtrează, se îndulcește după gust, porția zilnică fiind de 4×1 linguri, timp de 2-3 săptămâni.
Sirop de toporași
100 g flori uscate și 500 g zahăr se amestecă în 300 g apă.
Tinctură
În 250 g alcool se adaugă 10 g de toporași, 10 g cimbrișor, care se filtrează după câteva zile. În cazul bolilor enumerate mai sus se administrează 10-20 picături cu câte 1 cub zahăr.
Violete confiateSe bate un albuș spumă, apoi se cufundă în spumă petalele una după alta și se presară cu zahăr pudră. Se usucă într-un spațiu cald, apoi se ține într-o sticlă bine sigilată.
Cremă de violete specialăSe fierb 250 ml de frișcă cu 100 g zahăr, la care se adaugă un pumn de petale proaspete. Peste 15 minute se filtrează. În 750 ml de frișcă se amestecă 6 gălbenușuri și încet încet se adaugă în această compoziție frișca de violete. Se fierbe până se obține densitatea dorită, apoi se adaugă 25 g gelatină dizolvată și spuma tare a patru ouă. Se toarnă în pahare și se decorează cu petale.
vineri, 5 aprilie 2019
INFORMATII PRIVIND VIERMELE MARULUI SI A PRUNULUI
Pentru aplicarea tratamentului se vor utiliza unul din urmatoarele produse :
– Avaunt 150 SC-0,033% sau Calypso 480 SC-0,02% sau Coragen-0,01% sau Decis 25 WG-0,003% sau Fastac 10 EC-0,02% sau Pyrinex Quick-0,1% ; sau alte produse omologate cu efect similar.
Aparitia esalonata a daunatorului impune repetarea tratamentului la 10-12 zile.
Tratamentul se executa cand temperatura atmosferica este sub 25 de grade.
MOLIA ORIENTALĂ A FRUCTELOR
CYDIA MOLESTA sau MOLIA ORIENTALĂ A FRUCTELOR
Molia orientală a fructelor este o insectă deosebit de periculoasă, deoarece atacă atât fructele, cât și lăstarii. Printre plantele gazdă se numără Piersicul, Nectarinul, Caisul, Prunul, Prunul japonez, Gutuiul, Cireșul, Vișinul, Mărul, Părul, Migdalul.
Fluturii (adulții) au anvergura aripilor de 10-16 mm. Aripile anterioare sunt de culoare maro închis-negru, iar pe suprafața acestora se poate observa o pată albă. Aripile posterioare au o culoare gri-maro cu franjuri.o femelă poate depune până la 50-60 ouă. Aceștia zboară seara și își depun ouăle.
Larvele au 9-15 mm lungime și au culoarea albă la început, după care virează în roz în ultimul stadiu. Capul este de culoare maro-deschis. Până la larva matură năpârlesc de 4-5 ori și sunt necesare 15-30 zile.
Pupele au 6 mm lungime și sunt de culoare maro-deshis. Stadiul de pupă durează 10-16 zile.
Oul este albicios la început, după care virează în galben, de 1 mm în lungime, eliptic, aplatizat. Perioada de incubație durează 7-20 zile, în funcție de temperatură.
Molia orientală a fructelor poate avea până la 4 generații pe an. În aprilie, larvele se transformă în pupe și apar primii adulți. În mai, femelele își depun ouăle pe parte inferioară a frunzelor și direct pe ramurile tinere de piersic.
Larvele din prima generație, pătrund în nervura principală a frunzei , trec în pețiol și pătrund în lăstarul tânăr sau pătrund direct în lăstarii tineri. Planta reacționează astupând galeria cu clei și uneori reușește să omoare așa și larva. Când lăstarii încep să se lignifice larvele vor ataca fructele (când acestea au auns la ¾ din dezvoltare – cu 30 de zile înainte de recoltare). Pătrund în fruct la locul de contact cu alt fruct sau cu frunza, fac galerie și consumă pulpa din jurul sâmburelui.
Atacul asupra lăstarilor tineri în pepiniere afectează grav creșterea optimă a plantelor de piersic. Vârfurile lăstarilor atacați se ofilesc, se îndoaie, se brunifică, prezintă clei și excremente în jurul orificiului de intrare și în galerii. Fructele atacate se coc și cad prematur.
Fructele sunt infectate ușor de putregaiuri, scade rezistența la păstrare, putrezind relativ repede în depozit. Afectarea producției de fructe poate ajunge până la 60%. Speciile afectate pot fi numeroase acolo unde în livadă, se cultivă la comun alături de piersic și măr, păr, gutui.
Ca măsuri de prevenție se recomandă tăierea lăstarilor de piersic atacați de prima generație de molie orientală; adunarea și distrugerea fructelor căzute la sol; aplicarea de capcane de lipici în care se vor prinde omizile hibernante.
Pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor se vor folosi capcanele cu feromoni (30-40 capcane/ha – fixate la jumătatea coroanei, dar nu mai jos de 2 m). Perioada de captură este 10 aprilie – 30 septembrie.
Insecticidul utilizat la combaterea dăunătorului este KARATE ZEON (50 gr/l lambda-cihalotrin).
CICADA GHEBOASA
INFORMATII PRIVIND CICADA GHEBOASA (Ceresa bubalus)
Cicada gheboasa este un daunator al pomilor fructiferi si a vitei de vie. Acest daunator inteapa si suge seva din scoarta ramurilor tinere de 1-2 ani. Femelele fac incizii in scoarta raurilor tinere, unde isi depun si ouale (10-15 oua la fiecare incizie),aceste fenomene au loc in lunile iulie-august.
Un atac masiv asupra pomilor tineri poate fi fatal, iar pomii cu varsta peste 2 ani se debiliteaza. Acest daunator determina aparitia si altor daunatori. Atacul cicadei afecteaza grav intrarea in iarna a pomului, iar riscul inghetarii ramurilor principale este crescut.
Combatere „cicada gheboasa” (ceresa bubalus) se face astfel:
-tratament imediat(la constatare) cu Fastac 10 EC sau Reldan 40 EC combinat (oricare) cu Calypso 480 SC.
-dupa 7 zile – Fastac 10 EC sau Reldan 40 EC combinat (oricare) cu Calypso 480 SC si un ingrasamant foliar pentru recuperarea pomului (Cropmax, etc)
-dupa 10-14 zile de la ultimul tratament – Fastac 10 EC sau Reldan 40 EC combinat (oricare) cu Calypso 480 SC si un ingrasamant foliar pentru recuperarea pomului (Cropmax, etc).
TRANDAFIRI ''AUSTRIECI''
20.03. 2019
De astazi, pergola de la cismea, se va bucura de compania a doi rambleri: Kiftsgate si Veilchenblau. Asta am comandat si primit de la Josef Starkl. Ramane de vazut cand vor inflori ce voi avea.
Rose "Veilchenblau" Rambler
Abonați-vă la:
Postări (Atom)