Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 octombrie 2019

21 OCTOMBRIE 2019 VOI PLANTA DEUTZIA SCABRA SI WIGELIA "ROSEA"



AS DORII CA ACEASTA PLANTARE SA IMI ADUCA BUCURIE SI LINISTE SUFLETEASCA . SA  ADUCA SANATATE CELOR CE AU NEVOIE !


Deutzia scabra

Deutzia scabra este un arbust ornamental care, desi este originar din China si Japonia, s-a adaptat foarte bine la clima de la noi si poate fi plantat atat in gradinile din regiunile de munte, cat si in cele de campie. Este un supravietuitor, rezistent si la ger si la seceta.
Caracteristici generale ale Deutziei
Arbustul creste inalt de 2,5-3 metri, cu ramuri drepte la tinerete si arcuite la maturitate, cu aspect de tufa bogata, compacta. Frunzisul deutziei este de culoare verde-inchis, iar in iunie-iulie este ascuns aproape in intregime de florile albe sau alb-rozalii, arbustul luand aspectul unei sfere ce pare acoperita de zapada. Florile sunt grupate sub forma de panicule-ciorchini care au si ramurile secundare ramificate, lungi de 8-12 cm.
Plantare, ingrijire, inmultire Deutzia scabra
Deutzia se planteaza toamna sau primavara, dar numai atunci cand solul nu mai prezinta riscul de inghet. Se poate spune ca acest arbust ornamental nu are nevoie de ingrijire dupa plantare. Nu are pretentii deosebite in ceea ce priveste solul, dar nici nu i-ar strica sa aiba parte de un sol fertil. Se poate dezvolta atat in locuri insorite cat si in locuri insorite partial, dar cu cat are mai multa lumina cu atat va inflori mai abundent. Nu are nevoie de udare, decat dupa plantare si rareori in perioada de crestere.
Pentru o tufa bogata si compacta este recomandat ca deutzia sa fie tunsa in primii 2-3 ani de la plantare. Cel mai potrivit moment pentru tundere este dupa trecerea perioadei de inflorire. Se scurteaza lastarii laterali deasupra unui nod, urmand ca de acolo sa dea noi lastari, ceea ce va produce o ramificare bogata a tufei.
Daca in timp planta vi se pare imbatranita, treceti la o tundere mai drastica, incepand cu ramurile din interiorul tufei, pe care le scurtati lasandu-le la o inaltime de 30-40 cm. Incepeti cu circa o treime dintre ramurile arbustului, urmand ca in urmatorii 2-3 ani sa repetati operatia cu alte ramuri. Deutzia suporta bine tunderea si veti obtine usor forma dorita de la acest arbust in eventuale amenajari din gradina.
Arbustul plantat solitar poate fi punctul forte intr-un aranjament cu flori perene de vara colorate, plantat in grup poate ascunde un zid care nu ne este pe plac, sau (de ce nu?) gardul dinspre vecinii prea curiosi.
Deutzia se poate inmulti prin butasi prelevati dupa trecerea perioadei de inflorire, tinuti in rasadnite si plantati primavara in gradina, sau prin marcotaj.

WIEGELA ROSEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu