Faceți căutări pe acest blog

duminică, 2 aprilie 2023

TAIEREA LA MERI

 

Soiurile de meri din gradina mea si tipul de taiere la care se preteza.

 

1.      1.  Tipul I de fructificare cuprinde soiul Starkrimson- soi de tip ”spur” la care ramurile de rod caracteristice sunt tepusele, amplasate pe lemn in varsta de 2-5 ani. La aceste soiuri zona productiva ramane apropiata de ramura de schelet si nu se departeaza de centrul coroanei, insa dupa 5-6 fructificari ramurile de rod se epuizeaza. Pentru a obtine o buna fructificare, catre baza sarpantelor este necesara provocarea de noi cresteri. Datorita capacitatii reduse de ramificare, la aceste soiuri, obtinerea de lemn nou nu se bazeaza pe ramurile de semischelet, care sunt aproape inexistente, ci pe reductia sarpantelor cu lemn de 5-6 ani si pe tendinta naturala a acestora de a emite cresteri noi in treimea bazala a sarpantelor. De asemenea, se recomanda o regenerare a vetrelor de rod care au fructificat de 3-5 ori prin scurtarea deasupra a 1-3 pinteni sau tepuse situate la baza lor.
2.      Tipul II de fructificare, Renet de Canada-sunt caracteristice ramurile de rod scurte (semispur), amplasate pe lemn in varsta de 2-4 ani, zona fructifera migreaza lent catre exteriorul coroanei, iar ramificarea este mai intensa decat la cele spur. Taierile de fructificare se bazeaza pe taieri de reductie si inlocuire a ramurilor cu varsta mai mare de 4 ani, in scopul de a avea mereu in coroana semischelet de 2-4 ani.
3.      Tipul III de fructificare, Golden Delicious, Jonathan-Ramurile de rod cele mai frecvente sunt nuielusele si mladitele, amplasate pe lemn tanar de 1-3 ani, zona productiva indepartandu-se an de an de centrul coroanei, sarpantele se degarnisesc, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea rodului. La soiurile de tip III , datorita faptului ca ramurile de semischelet sunt arcuite si alungite, formatiunile de rod imbatranite, iar zona de fructificare situata catre exteriorul coroanei, se recomanda o innoire sistematica a semicheletului si a ramurilor de rod. Ramurilor de semischelet care au depasit 3-4 ani li se aplica o taiere de reductie, la aproximativ 1/2 din lungime, daca au o crestere normala iar la cele arcuite se elimina portiunea descendenta, printr-o taiere deasupra unei ramuri cu pozitie oblica.

sâmbătă, 1 aprilie 2023

PLANTARI 2023

 1 Aprilie 2023 

Un soi nou de vita de vie plantat in mare graba, pe vreme ploioasa. Sper sa se prinda!








Mar Golden Delicious plantat in octombrie 2022 si taiat la 70-80cm in ultima decada a lunii februarie 2023

Descriere


Mar Golden Delicious este un soi originar din USA, zona Virginia de Vest. Polenizatori: PionierFlorinaJonathanIdared.

Este un pom fructifer de vigoare mijlocie, rodeste pe ramuri lungi mult ramificate, mladite si nuieluse. De aceea se recomanda, pentru a obtine fructe mari, de calitate, sa se indeparteze fructele amplasate pe ramurile de anul 1, adica mladite si nuieluse si sa se lase doar cele pe lemn de anul 3. Momentul propice pentru inlaturare este cand fructele sunt de dimeniunea unei alune. Rarirea este obligatorie.

Necesita tratamente fitosanitare - sensibil la rapan / defect - formeaza plasa pe fructe.

Fructele sunt mijlocii spre mari ovosferice 130 g – 200 g, cu 5 coaste largi, putin proeminente, de culoare galben-aurie cu puncte de rugina mari, rare. Pulpa este galbena, crocanta, dulce, slab acidulata, cu aroma specifica, foarte gustoase.  Pielita este lipsita de ceara motiv pentru care pierde apa, se deshidrateaza usor in spatii de pastrare improvizate, insa nu ii scade valoarea nutritionala, fiind si mai savuros. 

 Perioada de maturare: luna Octombrie. Fructele pot fi pastrate timp de 6-8 luni in conditii speciale de pastrare.






05.04.2023
Mar soiul Renette du Canada

Descriere


Mar Renet de Canada este un soi originar din Franta, introdus in cultura in secolul 18. Nu se cunosc parintii din care provine soiul. Este un mar triploid, autosteril, nu polenizeaza cu propriul sau polen. Buni polenizatori sunt: Florina, Fuji, Gala, Granny Smith, Jonathan.

Este un pom de vigoare mijlocie, un mar de iarna, rodeste mai ales pe ramuri scurte de tip tepusa, nuielusa.Fructul  este mare - foarte mare, peste 230 grame. Diametrul fructului este de pana la 11-12.5 cm.

Culoarea de fond a pielitei este verde in momentul recoltarii si devine galbena-verzuie la maturarea completa. Pe partea insorita, fructele se acopera cu o rumeneala rosie-portocalie. Pe suprafata pielitei prezinta numeroase puncte colturate, ruginite, caracteristice acestui soi. Pulpa alb–galbuie, crocanta, suculenta, acidulata, putin acrisoara si foarte aromata.

Perioada de maturare: 1-15 Octombrie. Fructele sunt rezistente la transport, manipulare si pastrare. Fructele pot fi pastrate peste 3 luni de la recoltare si 6 - 8 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).