Soiurile de meri din gradina mea si tipul de taiere la care se preteza.
1. 1. Tipul I de fructificare cuprinde soiul Starkrimson- soi de tip ”spur” la care ramurile
de rod caracteristice sunt tepusele, amplasate pe lemn in varsta de 2-5 ani. La
aceste soiuri zona productiva ramane apropiata de ramura de schelet si nu se
departeaza de centrul coroanei, insa dupa 5-6 fructificari ramurile de rod se
epuizeaza. Pentru a obtine o buna fructificare, catre baza sarpantelor
este necesara provocarea de noi cresteri. Datorita capacitatii reduse de
ramificare, la aceste soiuri, obtinerea de lemn nou nu se bazeaza pe ramurile de
semischelet, care sunt aproape inexistente, ci pe reductia sarpantelor cu lemn
de 5-6 ani si pe tendinta naturala a acestora de a emite cresteri noi in
treimea bazala a sarpantelor. De asemenea, se recomanda o regenerare a vetrelor
de rod care au fructificat de 3-5 ori prin scurtarea deasupra a 1-3 pinteni sau
tepuse situate la baza lor.
2. Tipul II de fructificare, Renet de Canada-sunt caracteristice ramurile de rod scurte (semispur), amplasate pe lemn in varsta de 2-4 ani, zona fructifera migreaza lent catre exteriorul coroanei, iar ramificarea este mai intensa decat la cele spur. Taierile de fructificare se bazeaza pe taieri de reductie si inlocuire a ramurilor cu varsta mai mare de 4 ani, in scopul de a avea mereu in coroana semischelet de 2-4 ani.
3. Tipul III de fructificare, Golden Delicious, Jonathan-Ramurile de rod cele mai frecvente sunt nuielusele si mladitele, amplasate pe lemn tanar de 1-3 ani, zona productiva indepartandu-se an de an de centrul coroanei, sarpantele se degarnisesc, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea rodului. La soiurile de tip III , datorita faptului ca ramurile de semischelet sunt arcuite si alungite, formatiunile de rod imbatranite, iar zona de fructificare situata catre exteriorul coroanei, se recomanda o innoire sistematica a semicheletului si a ramurilor de rod. Ramurilor de semischelet care au depasit 3-4 ani li se aplica o taiere de reductie, la aproximativ 1/2 din lungime, daca au o crestere normala iar la cele arcuite se elimina portiunea descendenta, printr-o taiere deasupra unei ramuri cu pozitie oblica.
2. Tipul II de fructificare, Renet de Canada-sunt caracteristice ramurile de rod scurte (semispur), amplasate pe lemn in varsta de 2-4 ani, zona fructifera migreaza lent catre exteriorul coroanei, iar ramificarea este mai intensa decat la cele spur. Taierile de fructificare se bazeaza pe taieri de reductie si inlocuire a ramurilor cu varsta mai mare de 4 ani, in scopul de a avea mereu in coroana semischelet de 2-4 ani.
3. Tipul III de fructificare, Golden Delicious, Jonathan-Ramurile de rod cele mai frecvente sunt nuielusele si mladitele, amplasate pe lemn tanar de 1-3 ani, zona productiva indepartandu-se an de an de centrul coroanei, sarpantele se degarnisesc, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea rodului. La soiurile de tip III , datorita faptului ca ramurile de semischelet sunt arcuite si alungite, formatiunile de rod imbatranite, iar zona de fructificare situata catre exteriorul coroanei, se recomanda o innoire sistematica a semicheletului si a ramurilor de rod. Ramurilor de semischelet care au depasit 3-4 ani li se aplica o taiere de reductie, la aproximativ 1/2 din lungime, daca au o crestere normala iar la cele arcuite se elimina portiunea descendenta, printr-o taiere deasupra unei ramuri cu pozitie oblica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu