Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 ianuarie 2019

NOSTALGIE


NOSTALGIE

DESPRE TRANDAFIRI PE INDELETE, DE LA " LA GRADINA"

http://la-gradina.blogspot.com/

TAIERILE LA TRANDAFIRII URCATORI



Trandafirii au o substanță care le dă semnalul să înflorească. Atunci când ramurile sunt verticale, substanța se duce în vârful tijelor și acolo apar flori mari, frumoase. Dar ce faci cu urcătorii, la care vrei flori frumoase in tot lungul ramurii?
Bineînțeles, o arcuiești, și o dirijezi în așa fel încât să fie cât mai mult timp orizontală-evantai, S,- așa încât substanța stagneaza în porțiunea respectivă și la fiecare frunză, unde este un mugure dormind, va apărea o rămurica purtătoare de flori.








Se ofilesc florile, și le îndepărtăm, dar aici le îndepărtăm lăsând doar doi trei muguri pe tija laterală. Deci tai floarea cu atâta ramură cât să rămână un ciot de doi trei ochi.
Din acei ochi vor apărea, iîn valul următor de înflorire, una sau două tije scurte cu flori în vârf.
Dupa valul ăsta de toamnă, când nu îndepărtăm florile ofilite, pe tijele respective laterale, pot apărea maceșe. Vor forma decorul de iarnă și hrana vietăților din grădină.






In primavară, nu se taie nimic la ramurile principale, doar dacă e rupt sau înghețat. In schimb, se taie din nou lateralele la doi ochi, dar la doi ochi din ramura anului trecut, deci pe ramura care a cresut pentru valul doi. Deci, practic, aceste laterale se lunges putin in fiecare an.
Bun, si pana unde?
Pana in anul patru sau cinci.
Vara, la trandafirii noi, apar de jos, deci din mugurii bazali, niste ramuri lungi, frumoase, groase, care cresc foarte repede.
Lăsăm din ele doar atâtea câte avem nevoie, restul le înlăturăm. Gândirea se face în felul următor. Câte ramuri mai încap pe arcada respectiva, să umplem spațiul, plus una sau două, dacă trandafirul e mai batrân de cinci ani. Acestea ultimele vor servi la înlocuirea celor care au îmbătranit deja.
De aceea, vara, când ramurile astea apar, se dirijează treptat pe suport, fiindca dacă se lemnifică nu prea mai pot fi arcuite.
Iar în primăvară, cele mai băatrâne de patru ani se înlătură de jos. Iar cele din anul precedent le iau locul. Anual se înlătură una doua ramuri bătrâne, nu mai mult.


NOSTALGIE






NOSTALGIE


miercuri, 30 ianuarie 2019

Primele lucrări de îngrijire a pomilor din livadă


Chiar dacă suntem la sfârşitul lunii ianuarie este necesar să facem tăierile de rod în livadă.

De regulă, tăierile de rod se fac după ce au căzut frunzele pomilor, iar temperatura aerului a scăzut sub 5 gr. C.


Tăierea de rodire este obligatoriu de făcut în fiecare an, pentru că este principalul factor care îţi asigură o recoltă stabilă.
După efectuarea tăierilor urmează să se facă două stropiri de bază în livadă, care la fel ajută la obţinerea unor fructe sănătoase.
Cele două  stropiri, de regulă, se fac când temperatura aerului este peste 5gr.C, fără  vânt şi ploaie, dar nu trebuie amânate prea mult, deoarece pomii vor intra în vegetaţie, şi este contraindicat ca aceste tratamente  să se realizeze în vegetaţie
Prima stropire  numită şi stropirea albastră  se efectuează la sfârşitul iernii (februarie). Aceasta se face cu produse pe bază de cupru:  piatră vânătă  (200 gr la 10 l apă, fără var sau 1 kg la 50 l de apă), zeamă bordeleză (50 gr. la 10 l apă), Champion 50 WP (50 gr. la 10 l apă) etc.
A doua stropire se face primăvara timpuriu, înainte de apariţia mugurilor, cu ulei horticol pentru distrugerea ouălelor  de afide şi de omizi si a  larvelor hibernante ale insectelor,  care dacă nu sunt distruse se vor dezvolta şi  le vom găsi toamna în interiorul fructelor.
Uleiului horticol se aplică primăvara devreme, după aprox. 2 săptămâni de la stropirea albastră. Denumirea comercială a uleiului horticol este NUPRID OIL 004 CE, şi se foloseşte 150 ml la 10 l apă.
Se utilizează o pompă de stropit manuală sau mecanică,  şi se acoperă cu o pulbere fină tot pomul. Aceste tratamente se aplică la toţi pomii din livadă.
Mulţi specialişti recomandă încă o stropire cu produse pe bază de sulf, dar eu fac doar două stropiri: cu zeamă bordeleză (produs folosit în agricultura eco) şi ulei horticol (produs mineral) pentru că vreau să folosesc cât mai puţine substanţe chimice pentru tratarea pomilor.
Mai multe informaţii despre tratamente la pomi găsiţi şi pe site-ul  : http://www.fitofarmacie.ro/calendaragricol.php

UN PROIECT PENTRU 2019, UDAREA PRIN PICURARE



Am inceput sa adun informatii pe aceasta tema.
  • Ţeavă de polietilenă Φ 32  (lungimea trebuie să fie în funcţie de distanţa de la sursa de apă până la capătul grădinii).
  • Furtun pentru picurare (lungimea acestuia este în funcţie de numărul de rânduri de plante).
  • Racorduri de picurare sau robineţi de picurare (numărul lor este tot  în funcţie de nr. de rânduri pe care le aveţi în grădină).
  • Robineţi Φ 32 (se montează un robinet la sursa de apă). Dacă aveţi mai multe ramificaţii la ţeava de polietilenă (ex. se poate pune o ţeavă de polietilenă şi în solar, dacă există) atunci pentru fiecare ramificaţie este nevoie de un robinet pentru a putea controla accesul apei.
  • Filtru Y, Φ 32 ( se montează acest filtru numai atunci când colectaţi apa într-un bazin).
  • T-uri.
  • Reducţii de la Φ 32 la 1/2, dacă este cazul.
  • Coturi de Φ 32 la 90 gr., dacă este cazul.
  • pentru a putea folosi instalaţia de udare în fiecare an, este bine  ca furtunurile de picurare să fie montate la distanţe egale 
  • toamna se scot furtunurile de picurare, se spală, se rulează şi se depozitează într-un loc ferit de intemperii;
  • ţeava de polietilenă, se poate lăsa în grădină;
  • primăvara, după ce s-a pregătit terenul, se montează din nou furtunurile de udare, apoi se seamănă, sau se plantează răsadurile(la răsaduri, puteţi da drumul întâi la instalaţia de picurare, şi apoi se plantează răsadul exact la locul de picurare).








15 DECEMBRIE 2018 LA ZAPADA





         

Cam pustiu!












IARNA LA DELENI



Si iarna este frumos la teren . Casuta nu e mare dar ne primeste bucuroasa si calduroasa 😉



















DUPA UN AN



In toamna lui 2018, dupa ce am strans recolta, destul de bogata, am rasuflat usurati si ne-am bucurat de trandafirii de noiembrie. Vremea a fost destul de frumoasa si am profitat de ea.




































CASUTA CU TRANDAFIRI







Prin gradina, mare debandada. Am inceput timid sa plantam cate ceva. Am adus gunoi de grajd si l-am intins. Am plantat si cativa pomi fructiferi.


















Apoi a venit iarna si ne-am oprit cu toate. In primavara lui 2018, am reusit sa ne bransam la curent si cu mare greutate am instalat un hidrofor pentru apa curenta atat de necesara.
Pana la sosirea deplina a primaverii, nu am avut stare la bloc si m-am apucat sa-mi fac singura rasaduri.





A venit si primavara mult asteptata .


A inceput ici, colo, sa se iveasca cate un Iris.


Cand timpul ne-a permis ne-am apucat de gradinarit si in curand s-au vazut si primele roade.







Pe masura ce s-a incalzit am avut si bucuria primilor mei trandafiri, primele hortensii si clematite






Gradina de zarzavat incepe sa prinda contur.