Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 30 ianuarie 2019

Primele lucrări de îngrijire a pomilor din livadă


Chiar dacă suntem la sfârşitul lunii ianuarie este necesar să facem tăierile de rod în livadă.

De regulă, tăierile de rod se fac după ce au căzut frunzele pomilor, iar temperatura aerului a scăzut sub 5 gr. C.


Tăierea de rodire este obligatoriu de făcut în fiecare an, pentru că este principalul factor care îţi asigură o recoltă stabilă.
După efectuarea tăierilor urmează să se facă două stropiri de bază în livadă, care la fel ajută la obţinerea unor fructe sănătoase.
Cele două  stropiri, de regulă, se fac când temperatura aerului este peste 5gr.C, fără  vânt şi ploaie, dar nu trebuie amânate prea mult, deoarece pomii vor intra în vegetaţie, şi este contraindicat ca aceste tratamente  să se realizeze în vegetaţie
Prima stropire  numită şi stropirea albastră  se efectuează la sfârşitul iernii (februarie). Aceasta se face cu produse pe bază de cupru:  piatră vânătă  (200 gr la 10 l apă, fără var sau 1 kg la 50 l de apă), zeamă bordeleză (50 gr. la 10 l apă), Champion 50 WP (50 gr. la 10 l apă) etc.
A doua stropire se face primăvara timpuriu, înainte de apariţia mugurilor, cu ulei horticol pentru distrugerea ouălelor  de afide şi de omizi si a  larvelor hibernante ale insectelor,  care dacă nu sunt distruse se vor dezvolta şi  le vom găsi toamna în interiorul fructelor.
Uleiului horticol se aplică primăvara devreme, după aprox. 2 săptămâni de la stropirea albastră. Denumirea comercială a uleiului horticol este NUPRID OIL 004 CE, şi se foloseşte 150 ml la 10 l apă.
Se utilizează o pompă de stropit manuală sau mecanică,  şi se acoperă cu o pulbere fină tot pomul. Aceste tratamente se aplică la toţi pomii din livadă.
Mulţi specialişti recomandă încă o stropire cu produse pe bază de sulf, dar eu fac doar două stropiri: cu zeamă bordeleză (produs folosit în agricultura eco) şi ulei horticol (produs mineral) pentru că vreau să folosesc cât mai puţine substanţe chimice pentru tratarea pomilor.
Mai multe informaţii despre tratamente la pomi găsiţi şi pe site-ul  : http://www.fitofarmacie.ro/calendaragricol.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu