Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 martie 2022

VITA DE VIE 2022

 

 

Vita de vie Rosfor



Vita de vie Rosfor este un soi de vita de vie de masa, extra-timpuriu, cu struguri mari si foarte mari, cu gust slab tamaios. Rosfor este o incrucisare intre Talisman x Cardinal, obtinut in Rusia, de E.G.Pavlovski. 

Boabele sunt albastru închis, rotunjite, 21,5-20,5 mm, cu o greutate medie de 6,2 g, strugurii sunt mari, cu o greutate de 1500-2000 g. 

Rosofor este un soi foarte rezistent la ger, rezista pana la -24 grade Celsius, nu necesita protejare pe timp de iarna.


Specificatii generale produs
Proprietățile soiuluiFoarte productiv cu fructe mari
Perioada de plantarePrimăvara, Toamna
Perioada de coacereAugust
CuloareRoșu
Forma caracteristicăTalie mică
Înălțime la maturitate150 - 200 cm
Condiții de luminăSemiumbră, Soare
Loc de plantareLivadă, Grădină
Caracteristici principalePlantă de exterior
Distanța de plantare150 - 200 cm
Adâncimea de plantare25 - 30 cm
Cerinte de udareNecesită udări minime
Pretenții fată de solNecesită sol fertil
Rezistența la îngheț-20°C pana la -25°C

Vita de vie Codreanca





Butasi vita de vie Codreanca ( Black Magic) este un soi rezistent, unul dintre cele mai raspandite soiuri romanesti. Prin soiuri de vita de vie rezistente se inteleg soiurile care prezinta o rezistenta superioara la principalele boli criptogamice: mana si fainarea si astfel se pot cultiva cu tratamente minime (2-3) sau deloc. Este un soi rezistent la antracnoza si putregaiul cenusiu. Productia acestor soiuri este considerat de regula ca „produs ecologic”, astfel putem avea pe masa un fruct ecologic, un must ecologic, un vin ecologic.

Aceste soiuri sunt nepretentioase fata de sol, se pot cultiva oriunde, au o crestere viguroasa, cu o productie mare de struguri, ceea ce impune asigurarea unor conditii de fertilizare si umiditate in sol, care sa satisfaca integral cerintele mari ale acestora.

Black Magic este un soi negru de masa cu coacere foarte timpurie (110-115 zile), obtinut ca rezultat al hibridarii intre soiurile Moldova x Marsaliskii. Acest soi incepe sa capete popularitate pe piata soiurilor timpurii datorita strugurilor mari si frumosi (400-600gr.), a bobului mascat (6-8gr.), oval-alungit si a gustului fin-atractiv. Strugurii acestui soi poseda transportabilitate inalta. Pulpa este crocanta, suculenta, dulce, cu gust fin. Pentru proprietatile sale comerciale si pentru timpurietate este unul din cele mai bune soiuri de masa. Productivitate 12 -12 t ha. Perioada de coacere 25 Iulie - 10 August.

Rezistenta la ger a soiurilor din aceasta grupa este in general mai mare decat a celor nobile,  - 22 grade, ceea ce permite cultivarea in zone mai inalte, dupa metoda culturii neprotejate. Pentru realizarea unei mici plantatii  pe randuri acestea trebuie sa fie orientate Nord-Sud cu o buna expozitie la soare. Spatiul intre randuri trebuie sa fie de 2,5 metri iar distanta intre butasi pe rand este de 1,5 metri(pichetarea). Se sapa gropi cu un diametru de circa 20 de centimetri si adancime de circa 30 de centimetri si se planteaza butasii. Daca butasii sunt altoiti, nodul de altoire trebuie sa ramana putin mai sus decat nivelul solului sau la nivelul solului, nu se ingroapa. Dupa plantare se face mulcirea cu efecte pozitive mai ales in primii ani de viata a plantatiei de vita de vie.

Strugurii negri contin o multime de oligoelemente care fortifica organismul si ii ofera vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiti si „polivitamine naturale”. In compozitia strugurilor negri se regasesc calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Strugurii negri contin resveratrol care este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti; mai contin si licopena, bioflavonoide, acizi grasi omega 3 si 6, mangan, cupru, antocianide, acid elagic si melatonina.

Specificatii generale produs
Proprietățile soiuluiFoarte productiv cu fructe mari gust deosebit
Perioada de plantarePrimăvara, Toamna
Perioada de coacereIulie, August
CuloareNegru
Forma caracteristicăTalie mică
Înălțime la maturitate150 - 200 cm
Condiții de luminăSemiumbră, Soare
Loc de plantareLivadă, Grădină
Caracteristici principalePlantă de exterior
Distanța de plantare150 - 200 cm
Adâncimea de plantare25 - 30 cm
Cerinte de udareNecesită udări minime
Pretenții fată de solNecesită sol fertil
Rezistența la îngheț-20°C pana la -25°C

Vita de vie Regal




Butasi vita de vie Regal seedless este un soi fara samburi creat in Africa de Sud. Strugurii sunt mari (500-600g), de forma cilindro-conica, atragatori. Boabele sunt mari (20-22mm), de forma ovoida, culoare galbena, pulpa usor crocanta, gust foarte dulce. Epoca de maturare medie timpurie. Strugurii sunt foarte rezistenti la transport si la pastrare.

Stim cu totii ca uneori copiii refuza sa manance struguri din cauza samburilor, cu un gust mai putin placut. Daca vreti sa nu mai aveti aceasta problema, dar si sa consumati strugurii in prajituri, compoturi sau impreuna cu alte fructe fara a va mai chinui sa ocoliti samburii, exista soiuri de struguri fara samburi pentru care puteti opta precum soiul de masa Regal Seedless.


Specificatii generale produs
Proprietățile soiuluiFoarte productiv cu fructe mari gust deosebit
Perioada de plantarePrimăvara, Toamna
Perioada de coacereIulie, August
CuloareGalben, Verde
Forma caracteristicăTalie mică
Înălțime la maturitate150 - 200 cm
Condiții de luminăSemiumbră, Soare
Loc de plantareLivadă, Grădină
Caracteristici principalePlantă de exterior
Distanța de plantare150 - 200 cm
Adâncimea de plantare25 - 30 cm
Cerinte de udareNecesită udări minime
Pretenții fată de solNecesită sol fertil
Rezistența la îngheț-20°C pana la -25°C
Necesar de lucrăriNecesită îngrijire minimă

marți, 8 martie 2022

8 MARTIE 2022

 NOI  ACHIZITII

Astazi am mai cumparat ceva pentru gradina.


 RANUNCULUS SAU PICIORUL COCOSULUI


Piciorul cocosului (Ranunculus asiaticus) este printre cele mai populare plante pentru bordurain gradinile de la noi din tara. Originară din Asia Mică şi din Grecia, planta s-a adaptat climatului din tara noastra. Specialistii au creat soiuri in culori superbe care infloresc toata vara, din iunie pana in august. Planta nu creste inalta, ajunge la cel mult 40 de cm.

Ingrijirea florilor. Alegeti pentru Ranunculus un loc insorit sau chiar unul cu umbra partiala. Cand plantati, asigurati-va ca adancimea gropii este de doua ori mai mare decat radacinile tuberizate numite gheare sau hife. Alegeti un pamant bun si afanat, bine drenat.

Udati plantele in mod regulat pentru a preveni uscarea solului. Indepartati florile ofilite pentru a incuraja o a doua inflorire. 

Cu protectie speciala, acoperite cu un strat gros de mulci, radacinile de Piciorul cocosului rezista iarna in gradini, cu conditia sa nu fie geruri foarte mari. Cel mai bine este insa sa scoateti radacinile toamna. Dupa ce a venit frigul, in octombrie, toate tulpinile se taie la 15 cm deasupra radacinilor tuberizate si se lasa sa se usuce.

Se scot si se aseaza intr-o ladita cu compost si nisip. Primavara devreme in februarie – martie puteti sa le plantati din nou. Pentru o inflorire abundenta se recomanda folosirea unei hrane speciale, care se amesteca in apa pentru udare.

De regula, speciile de Ranunculus se inmultesc prin divizarea tufei. Mai grea este inmultirea prin seminte.

Florile rezista foarte mult si in vaza. Trebuie sa le puneti intr-o vaza cu apa calduta in care ati pus hrana pentru flori taiate pe care o gasiti in fitofarmacii. 

Atentie, toate speciile de Piciorul cocosului sunt otravitoare. Substanta secretata de aceste plante determina aparitia determatitei de contact la oameni, insa la animale poate avea efecte mult mai grave.

 




RUDBECKIA


Rudbeckia e o planta perena, intalnita des in parcuri si gradini. Denumirea populara sub care o intalnim variaza: ruji, Bulgari de soare, Margareta galbena, Black-eyed Susan.  Rudbeckia roz e mai cunoscuta sub denumirea Echinacea purpurea, iar de ea ne vom ocupa intr-un material viitor.

 Rudbeckia clasica, Rudbeckia speciosa, are flori galbene sau portocalii, rasfrante spre tulpina. De fapt ea are o inflorescenta, cu doua tipuri de flori: cele mari, galbene sau portocalii, si niste flori mai mici, tubuloase, brun-purpurii, in centrul florii. Infloreste toata vara, pana la inceputul toamnei.

Ingrijirea florilor. Plantati Rudbeckia intr-un sol argilo–nisipos, bogat in humus. Alegeti un loc insorit pentru ca este o planta care iubeste soarele.

Important: udati moderat, dar constant si mentineti solul potrivit de umed. Cantitati mai importante de apa sunt necesare in perioada de crestere a plantei, cand nu ar trebui sa lasati solul sa se susce. Planta tolereaza seceta de scurta durata.

Rudbeckia se inmulteste prin  seminte si prin divizarea tufei. Semintele se seamana in locuri adapostite, incepand cu luna martie. Plantutele apar in doua-trei saptamani de la semanat. Puteti semana si direct in gradina, dar din luna mai.

Semintele de Rudbeckia au nevoie de lumina ca sa germineze. De aceea nu le acoperiti cu compost. Important dupa ce le repartizati pe sol e sa le apasati putin cu degetul ca sa fie in contact cu substratul pe care stau.







DALIA



Daca plantati Dalia Labyrinth in aprilie-mai, ea va inflori incepand cu luna iulie. La fel ca toate daliile, florile dureaza pana toamna, la prima bruma.
Ingrijirea florilor. Dalia are nevoie de lumina multa pentru ca si coloritul petalelor sa fie viu. Poate tolera si cateva ore de semiumbra, dupa-amiaza. Prin urmare cautati in gradina un loc insorit unde sa o plantati. Puteti de asemenea sa o cresteti intr-un ghiveci generos pe terasa sau balcon, dar respectati si in acest caz necesitatile plantei

Plantati radacinile tuberizate de dalia Labyrinth intr-un sol bine drenat, fertil, bogat in humus. Adancimea de plantare este in ur de 15 centimetri. In privinta pH-ului, ele pot fi neutre sau usor bazice.

Solul se mentine permanent reavan prin udari frecvente si consistente.

Dalia Labyrinth nu rezista iarna afara in gradina, fiind o specie foarte sensibila la frig. De aceea plantele trebuie bagate la iernat imediat ce apar cele mai usoare brume. In octombrie radacinile tuberizate se scot din pamant.  Se indeparteaza o parte din pamantul de pe radacini, iar tulpina se scurteaza la 8–10 cm.

Ierneaza in spatii racoroase, inchise si bine aerisite cum ar fi magazii, sere reci sau pivnite, dar unde temperatura nu scade sub 6 grade. Pentru ca se deshidrateaza usor, radacinile se stratifica in pamant.

In aprilie, cand a trecut pericolul brumelor tarzii, radacinile tuberizate se planteaza in ghivece sau direct in gradina.

In ceea ce priveste inmultirea, despartirea radacinilor tuberizate este metoda cea mai simpla si la Dalia Labyrinth. Radacinile se separa pe portiuni de colet, avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari.












AGAPANTHUS



Agapanthus e ruda buna cu Amaryllis si narcisele. I se spune Crinul african sau Floarea dragostei. Florile au forma de clopotel si sunt prinse in inflorescente globuroase, extrem de decorative. Infloreste din iulie pana in septembrie. Culoarea variaza de la albastru deschis pana la albastru inchis cu nuante de violet, dar sunt si crini africani cu flori albe si chiar bicolore.

Pentru ca in tara noastra nu rezista peste iarna in gradina, aveti la indemana posibilitatea cultivarii in ghivece. Poate fi plantata si in gradina, dar spre sfarsitul lunii aprilie, atunci cand nu mai exista pericolul ingheturilor tarzii.

Ingrijirea florilor. Daca alegeti sa cresteti Agapanthus in ghiveci, primavara e momentul sa plantati radacinile rizomatoase. Atentie la adancime, trebuie sa fie de doua ori mai mare decat diametru radacinii. Florile vor arata cel mai bine daca le plantati in grupuri de cel putin 3.

Nu alegeti de prima data un ghiveci mare. Planta se va dezvolta mai bine intr-un ghiveci mic la inceput, care e schimbat periodic cu unul ceva mai incapator. Nu e nevoie sa faceti aceasta operatiune anual, e suficient sa schimbati ghiveciul la 2-3 sau chiar 4 ani. Crinului african nu-i place sa-i fie deranjate radacinile, prin urmare replantati numai daca este absolut necesar.

E de preferat sa evitati ghivecele din ceramica. Din cauza radacinilor puternice e posibil sa crape.

Alegeti un substrat permeabil, cu drenaj bun. Udati cu regularitate Agapanthus, dar nu foarte mult. Intre doua udari solul ar trebui lasat sa se usuce usor. Plasati ghiveciul neaparat intr-o zona ferita de curent.

Folositi un ingrasamant cu o cantitate mai mare de potasiu care va stimula inflorirea pe toata perioada verii pana la inceputul toamnei.

O data cu scaderea temperaturilor, udati mai rar toamna si opriti fertilizarea. Mutati ghiveciul intr-un loc ferit de inghet, cu temperaturi scazute, dar pozitive. In aceasta perioada, solul trebuie sa fie aproape uscat.

Daca ati plantat Agapanthus in gradina scoateti radacinile. Ele trebuie stratificate pentru a nu se deshidrata peste iarna si depozitate intr-un loc adapostit, ferit de inghet, uscat si aerisit pentru a nu se infecta cu ciuperci parazite. Replantati primavara.


marți, 1 martie 2022

NOSTALGIE

 




1 MARTIE 2022

 


ASTAZI AM PLANTAT PLOAIA DE AUR SI TAMARIXUL.


Ploaia de aur este un arbust inalt de 3 m originar din China si Japonia. Face parte din familia Oleaceae si este cunoscuta si sub numele de forzitia si ploita de aur. Are denumirea stiintifica de Forsythia suspensa si se aseamana foarte mult cu ploaia-de-aur comuna de gradina – numita Forsythia intermedia, insa nu trebuie confundata cu aceasta. In Europa (mai ales in Balcani) apare specia Forsythia european – planta decorativa. Numele de Forsythia vine de la un celebrul gradinar scotian din Londra numit William Forsythia. Acesta a fost fondatorul Societatii Regale de Horticultura si a lucrat la minunatele gradini private de la Palatul Kensington din Londra.

Ploaia-de-aur, Forsythia suspensaPlanta are frunzele ovale, eliptice, verzi si pe timpul iernii, cu marginile dintate. Florile sunt galbene, apar inaintea frunzelor primavara tarziu si sunt in numar mare, astfel incat acopera efectiv toate ramurile. In luna martie arbustul este complet impodobit cu flori, iar in luna aprilie incep sa se deschida si mugurii frunzulitelor. Putin mai tarziu va putea fi admirat un arbust cu un efect cromatic deosebit in nuante de galben si verde-deschis.

La fel ca Forsythia intermedia si Forsythia suspensa este cultivata in gradini, in locuri insorite, cu sol mai mult mai putin fertil, bine drenat sau chiar argilos. Trebuie udata cand solul este complet uscat si cand este nevoie, mai ales vara, iarna rezista la temperaturi de minus 20ºC. Primavara si toamna se poate fertiliza solul cu ingrasaminte organice, care sa contina azot si potasiu.

Planta este usor otravitoare. Infunzia din fructele sale ajuta in tratamentul racelii, in calmarea durerilor de gat si in reducerea inflamatiilor dermatologice. In medicina chineza planta a fost utilizata de secole, ea fiind pretuita pentru continutul sau bogat de substante antibacteriene.

Ploaia-de-aur este apreciata ca planta de ornament pentru frumusetea florilor sale galbene, in gradini si parcuri unde creeaza un plus de culoare de la inceputul primaverii pana toamna tarziu.


CUM SE INGRIJESTE FORSYTHIA SAU PLOAIA DE AUR

Arbustii de Forsythia pot deveni neatractivi daca nu sunt ingrijiti. Ei trebuie tunsi dupa fiecare inflorire.

Daca planta este prea mare, puteti s-o scurtati drastic pana la 40-50 cm de sol. Sa aveti grija sa nu taiati prea mult – ramificatiile de la baza tulpinii principale nu trebuie deranjate.
Puteti apela si la o tundere progresiva: cativa ani la rand taiati alternativ o treime din crengile plantei. In acest fel, treptat, planta isi va intineri toate crengile.

Cel mai simplu se inmulteste prin marcotaj terestru si butasire. Aplecati creanga, raniti in zona de contact cu solul, fixati-o si in taomna veti avea o noua planta. Forsythia se inmulteste la fel de bine si prin ingroparea butasilor lemnosi, folosind ramurile de un an, taiate imediat dupa inflorire.



TAMARIX, FLORI PUFOASE CARE IMBRACA RAMURILE

    Tamarix impresioneaza prin florile sale pufoase, de culoare roz, care imbraca ramurile primavara. Infloreste in aprilie-mai si este un spectacol in orice loc ar fi plantat.
    Dupa ce florile se trec arbustul devine decorativ prin frunze. Frunzele acopera in totalitate lastarii tineri. Acestea au un aspect asemanator cu cele de conifere, dar sunt moi si iarna cad.
Ingrijirea florilor. 
    Tamarix este un arbust cu crestere rapida. Poate ajunge lejer la 3-4 metri inaltime, insa se poate tine sub control prin taieri sistematice. Daca ramurile nu sunt scurtate, ele se vor lasa sub greutatea florilor si frunzelor.Deloc greu de intretinut acest arbust, care este foarte potrivit si pentru decorarea parcurilor si aleilor din orase fiind rezistent la poluare. Ca sa infloreasca frumos are nevoie de lumina multa. Are o radacina foarte puternica, ceea ce il face rezistent la seceta in verile caniculare. 
    Totusi nu neglijati sa il udati. Radacina care se duce mult in pamant il ajuta si iarna pentru ca il apara de degeraturi.
In privinta solului din nou nu are nicio pretentie. Suporta si solurile alcaline si pe cele acide.Plantat in gradina, se transforma usor in punctul de atractie in momentul in care este inflorit. Se poate taia insa si sub forma de gard viu.



 

O COMBINATIE FRUMOASA INTRE GLICINA, TAMARIX SI SALCIOARA IN GRADINA LUI AUREL DIMA