Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 martie 2022

1 MARTIE 2022

 


ASTAZI AM PLANTAT PLOAIA DE AUR SI TAMARIXUL.


Ploaia de aur este un arbust inalt de 3 m originar din China si Japonia. Face parte din familia Oleaceae si este cunoscuta si sub numele de forzitia si ploita de aur. Are denumirea stiintifica de Forsythia suspensa si se aseamana foarte mult cu ploaia-de-aur comuna de gradina – numita Forsythia intermedia, insa nu trebuie confundata cu aceasta. In Europa (mai ales in Balcani) apare specia Forsythia european – planta decorativa. Numele de Forsythia vine de la un celebrul gradinar scotian din Londra numit William Forsythia. Acesta a fost fondatorul Societatii Regale de Horticultura si a lucrat la minunatele gradini private de la Palatul Kensington din Londra.

Ploaia-de-aur, Forsythia suspensaPlanta are frunzele ovale, eliptice, verzi si pe timpul iernii, cu marginile dintate. Florile sunt galbene, apar inaintea frunzelor primavara tarziu si sunt in numar mare, astfel incat acopera efectiv toate ramurile. In luna martie arbustul este complet impodobit cu flori, iar in luna aprilie incep sa se deschida si mugurii frunzulitelor. Putin mai tarziu va putea fi admirat un arbust cu un efect cromatic deosebit in nuante de galben si verde-deschis.

La fel ca Forsythia intermedia si Forsythia suspensa este cultivata in gradini, in locuri insorite, cu sol mai mult mai putin fertil, bine drenat sau chiar argilos. Trebuie udata cand solul este complet uscat si cand este nevoie, mai ales vara, iarna rezista la temperaturi de minus 20ºC. Primavara si toamna se poate fertiliza solul cu ingrasaminte organice, care sa contina azot si potasiu.

Planta este usor otravitoare. Infunzia din fructele sale ajuta in tratamentul racelii, in calmarea durerilor de gat si in reducerea inflamatiilor dermatologice. In medicina chineza planta a fost utilizata de secole, ea fiind pretuita pentru continutul sau bogat de substante antibacteriene.

Ploaia-de-aur este apreciata ca planta de ornament pentru frumusetea florilor sale galbene, in gradini si parcuri unde creeaza un plus de culoare de la inceputul primaverii pana toamna tarziu.


CUM SE INGRIJESTE FORSYTHIA SAU PLOAIA DE AUR

Arbustii de Forsythia pot deveni neatractivi daca nu sunt ingrijiti. Ei trebuie tunsi dupa fiecare inflorire.

Daca planta este prea mare, puteti s-o scurtati drastic pana la 40-50 cm de sol. Sa aveti grija sa nu taiati prea mult – ramificatiile de la baza tulpinii principale nu trebuie deranjate.
Puteti apela si la o tundere progresiva: cativa ani la rand taiati alternativ o treime din crengile plantei. In acest fel, treptat, planta isi va intineri toate crengile.

Cel mai simplu se inmulteste prin marcotaj terestru si butasire. Aplecati creanga, raniti in zona de contact cu solul, fixati-o si in taomna veti avea o noua planta. Forsythia se inmulteste la fel de bine si prin ingroparea butasilor lemnosi, folosind ramurile de un an, taiate imediat dupa inflorire.



TAMARIX, FLORI PUFOASE CARE IMBRACA RAMURILE

    Tamarix impresioneaza prin florile sale pufoase, de culoare roz, care imbraca ramurile primavara. Infloreste in aprilie-mai si este un spectacol in orice loc ar fi plantat.
    Dupa ce florile se trec arbustul devine decorativ prin frunze. Frunzele acopera in totalitate lastarii tineri. Acestea au un aspect asemanator cu cele de conifere, dar sunt moi si iarna cad.
Ingrijirea florilor. 
    Tamarix este un arbust cu crestere rapida. Poate ajunge lejer la 3-4 metri inaltime, insa se poate tine sub control prin taieri sistematice. Daca ramurile nu sunt scurtate, ele se vor lasa sub greutatea florilor si frunzelor.Deloc greu de intretinut acest arbust, care este foarte potrivit si pentru decorarea parcurilor si aleilor din orase fiind rezistent la poluare. Ca sa infloreasca frumos are nevoie de lumina multa. Are o radacina foarte puternica, ceea ce il face rezistent la seceta in verile caniculare. 
    Totusi nu neglijati sa il udati. Radacina care se duce mult in pamant il ajuta si iarna pentru ca il apara de degeraturi.
In privinta solului din nou nu are nicio pretentie. Suporta si solurile alcaline si pe cele acide.Plantat in gradina, se transforma usor in punctul de atractie in momentul in care este inflorit. Se poate taia insa si sub forma de gard viu.



 

O COMBINATIE FRUMOASA INTRE GLICINA, TAMARIX SI SALCIOARA IN GRADINA LUI AUREL DIMA











 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu