Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 martie 2022

8 MARTIE 2022

 NOI  ACHIZITII

Astazi am mai cumparat ceva pentru gradina.


 RANUNCULUS SAU PICIORUL COCOSULUI


Piciorul cocosului (Ranunculus asiaticus) este printre cele mai populare plante pentru bordurain gradinile de la noi din tara. Originară din Asia Mică şi din Grecia, planta s-a adaptat climatului din tara noastra. Specialistii au creat soiuri in culori superbe care infloresc toata vara, din iunie pana in august. Planta nu creste inalta, ajunge la cel mult 40 de cm.

Ingrijirea florilor. Alegeti pentru Ranunculus un loc insorit sau chiar unul cu umbra partiala. Cand plantati, asigurati-va ca adancimea gropii este de doua ori mai mare decat radacinile tuberizate numite gheare sau hife. Alegeti un pamant bun si afanat, bine drenat.

Udati plantele in mod regulat pentru a preveni uscarea solului. Indepartati florile ofilite pentru a incuraja o a doua inflorire. 

Cu protectie speciala, acoperite cu un strat gros de mulci, radacinile de Piciorul cocosului rezista iarna in gradini, cu conditia sa nu fie geruri foarte mari. Cel mai bine este insa sa scoateti radacinile toamna. Dupa ce a venit frigul, in octombrie, toate tulpinile se taie la 15 cm deasupra radacinilor tuberizate si se lasa sa se usuce.

Se scot si se aseaza intr-o ladita cu compost si nisip. Primavara devreme in februarie – martie puteti sa le plantati din nou. Pentru o inflorire abundenta se recomanda folosirea unei hrane speciale, care se amesteca in apa pentru udare.

De regula, speciile de Ranunculus se inmultesc prin divizarea tufei. Mai grea este inmultirea prin seminte.

Florile rezista foarte mult si in vaza. Trebuie sa le puneti intr-o vaza cu apa calduta in care ati pus hrana pentru flori taiate pe care o gasiti in fitofarmacii. 

Atentie, toate speciile de Piciorul cocosului sunt otravitoare. Substanta secretata de aceste plante determina aparitia determatitei de contact la oameni, insa la animale poate avea efecte mult mai grave.

 




RUDBECKIA


Rudbeckia e o planta perena, intalnita des in parcuri si gradini. Denumirea populara sub care o intalnim variaza: ruji, Bulgari de soare, Margareta galbena, Black-eyed Susan.  Rudbeckia roz e mai cunoscuta sub denumirea Echinacea purpurea, iar de ea ne vom ocupa intr-un material viitor.

 Rudbeckia clasica, Rudbeckia speciosa, are flori galbene sau portocalii, rasfrante spre tulpina. De fapt ea are o inflorescenta, cu doua tipuri de flori: cele mari, galbene sau portocalii, si niste flori mai mici, tubuloase, brun-purpurii, in centrul florii. Infloreste toata vara, pana la inceputul toamnei.

Ingrijirea florilor. Plantati Rudbeckia intr-un sol argilo–nisipos, bogat in humus. Alegeti un loc insorit pentru ca este o planta care iubeste soarele.

Important: udati moderat, dar constant si mentineti solul potrivit de umed. Cantitati mai importante de apa sunt necesare in perioada de crestere a plantei, cand nu ar trebui sa lasati solul sa se susce. Planta tolereaza seceta de scurta durata.

Rudbeckia se inmulteste prin  seminte si prin divizarea tufei. Semintele se seamana in locuri adapostite, incepand cu luna martie. Plantutele apar in doua-trei saptamani de la semanat. Puteti semana si direct in gradina, dar din luna mai.

Semintele de Rudbeckia au nevoie de lumina ca sa germineze. De aceea nu le acoperiti cu compost. Important dupa ce le repartizati pe sol e sa le apasati putin cu degetul ca sa fie in contact cu substratul pe care stau.







DALIA



Daca plantati Dalia Labyrinth in aprilie-mai, ea va inflori incepand cu luna iulie. La fel ca toate daliile, florile dureaza pana toamna, la prima bruma.
Ingrijirea florilor. Dalia are nevoie de lumina multa pentru ca si coloritul petalelor sa fie viu. Poate tolera si cateva ore de semiumbra, dupa-amiaza. Prin urmare cautati in gradina un loc insorit unde sa o plantati. Puteti de asemenea sa o cresteti intr-un ghiveci generos pe terasa sau balcon, dar respectati si in acest caz necesitatile plantei

Plantati radacinile tuberizate de dalia Labyrinth intr-un sol bine drenat, fertil, bogat in humus. Adancimea de plantare este in ur de 15 centimetri. In privinta pH-ului, ele pot fi neutre sau usor bazice.

Solul se mentine permanent reavan prin udari frecvente si consistente.

Dalia Labyrinth nu rezista iarna afara in gradina, fiind o specie foarte sensibila la frig. De aceea plantele trebuie bagate la iernat imediat ce apar cele mai usoare brume. In octombrie radacinile tuberizate se scot din pamant.  Se indeparteaza o parte din pamantul de pe radacini, iar tulpina se scurteaza la 8–10 cm.

Ierneaza in spatii racoroase, inchise si bine aerisite cum ar fi magazii, sere reci sau pivnite, dar unde temperatura nu scade sub 6 grade. Pentru ca se deshidrateaza usor, radacinile se stratifica in pamant.

In aprilie, cand a trecut pericolul brumelor tarzii, radacinile tuberizate se planteaza in ghivece sau direct in gradina.

In ceea ce priveste inmultirea, despartirea radacinilor tuberizate este metoda cea mai simpla si la Dalia Labyrinth. Radacinile se separa pe portiuni de colet, avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari.












AGAPANTHUS



Agapanthus e ruda buna cu Amaryllis si narcisele. I se spune Crinul african sau Floarea dragostei. Florile au forma de clopotel si sunt prinse in inflorescente globuroase, extrem de decorative. Infloreste din iulie pana in septembrie. Culoarea variaza de la albastru deschis pana la albastru inchis cu nuante de violet, dar sunt si crini africani cu flori albe si chiar bicolore.

Pentru ca in tara noastra nu rezista peste iarna in gradina, aveti la indemana posibilitatea cultivarii in ghivece. Poate fi plantata si in gradina, dar spre sfarsitul lunii aprilie, atunci cand nu mai exista pericolul ingheturilor tarzii.

Ingrijirea florilor. Daca alegeti sa cresteti Agapanthus in ghiveci, primavara e momentul sa plantati radacinile rizomatoase. Atentie la adancime, trebuie sa fie de doua ori mai mare decat diametru radacinii. Florile vor arata cel mai bine daca le plantati in grupuri de cel putin 3.

Nu alegeti de prima data un ghiveci mare. Planta se va dezvolta mai bine intr-un ghiveci mic la inceput, care e schimbat periodic cu unul ceva mai incapator. Nu e nevoie sa faceti aceasta operatiune anual, e suficient sa schimbati ghiveciul la 2-3 sau chiar 4 ani. Crinului african nu-i place sa-i fie deranjate radacinile, prin urmare replantati numai daca este absolut necesar.

E de preferat sa evitati ghivecele din ceramica. Din cauza radacinilor puternice e posibil sa crape.

Alegeti un substrat permeabil, cu drenaj bun. Udati cu regularitate Agapanthus, dar nu foarte mult. Intre doua udari solul ar trebui lasat sa se usuce usor. Plasati ghiveciul neaparat intr-o zona ferita de curent.

Folositi un ingrasamant cu o cantitate mai mare de potasiu care va stimula inflorirea pe toata perioada verii pana la inceputul toamnei.

O data cu scaderea temperaturilor, udati mai rar toamna si opriti fertilizarea. Mutati ghiveciul intr-un loc ferit de inghet, cu temperaturi scazute, dar pozitive. In aceasta perioada, solul trebuie sa fie aproape uscat.

Daca ati plantat Agapanthus in gradina scoateti radacinile. Ele trebuie stratificate pentru a nu se deshidrata peste iarna si depozitate intr-un loc adapostit, ferit de inghet, uscat si aerisit pentru a nu se infecta cu ciuperci parazite. Replantati primavara.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu