Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 februarie 2019

PRO MEMORI 28.02.2019



28.02.2019

Pentru mine, ziua de azi a avut o insemnatate deosebita si pentru a pastra ceva din aceasta zi am cumparat cateva plante din Dedeman. Peste cativa ani, daca am norocul sa se prinda, privind la ele imi voi aminti de aceasta zi speciala.








O sa caut si o sa scriu cateva informatii despre fiecare in parte.




ACTINIDIA KOLOMIKTA

https://www.youtube.com/watch?v=ScXFnsTkcgw







ACTINIDIA KOLOMIKTA "DR. SZYMANOWSKI" KIWI

Soiul de baza provine din Asia de Est. Tufa este urcatoare, cu crestere rapida (3-4m). Are frunzele verzi cu pete roz si alb si au forma de inima. Coloratura frunzelor apare la varsta de 2-3 ani. Florile au o culoare alb crem cu un miros intens si foarte placut. Infloreste in mai -iunie. Florile sunt dioice.(plantele dioecice sunt plante cu flori unisexuate sau dicline la care florile mascule se află pe o plantă, iar cele femele pe altă plantă, deci pe indivizi separați, astfel încât unele exemplare ale aceleiași specii au numai flori femele, iar altele numai flori mascule. La plantele dioice este prevenită autopolenizarea (polenizarea florilor cu propriul lor polen).

Fructele sunt verzi galbui, se coc la sfarsitul lui augus inceput de septembrie,sunt foarte bune la gust si sanatoase avand un continut mare de vitamina C.

Se planteaza in loc insorit, sau in semiumbra, intr-un sol umed de gradina. Planta se dezvolta mai bine in locuri calduroase si este rezistenta la ger. Se planteaza langa umbrar,pereti sau pergole. Primavara se scurteaza lujerul la 7-8 muguri. Se sapa o groapa de 20/20 in care se aseaza planta udata in prealabil impreuna cu coletul de pamant in care a stat in ghiveci




Deutzia hybrida Strawberry Fields























soi nepretențios – pentru o dezvoltare bună are nevoie de 2 lucruri: un suport de sprijin și mult soare;
aspect decorativ – față de alte soiuri de plante cățărătoare, acest soi face flori mari în formă de trompeta
poate fi plantat în scopul creării unui gard viu, decorat în numeroase flori roz-fucsia


CARACTERISTICI
Proprietățile soiului:
soi rezistent
Perioada de plantare:
  • mar
  • -
  • oct
Timp de înflorire:
  • iun
  • -
  • iul
Înălțimea la maturitate:
150-250 cm
Distanța de plantare:
200 cm
Condiții de lumină:
soare, semiumbră
Rezistența la frig:
-22°


Face parte din familia plantelor perene, care se dezvoltă într-un mod uimitor, impresionând prin semeția tufelor, împodobite de flori deosebit de frumoase, luxuriante și viu colorate în nuanțe de roz.
Groapa pentru plantare trebuie pregătită din timp. Diametrul depinde de dimensiunea butaşului, dar trebuie să fie de cel puţin 40 cm, iar adâncimea să fie de cel puţin jumătate de metru.
Majoritatea arbuştilor nu sunt foarte pretenţioşi faţă de sol, dar va fi mai bine să adăugăm în groapa pentru plantare pământ roditor şi îngrăşăminte, bălegar putrezit, turbă sau compost. Putem adăuga în sol şi îngrăşăminte minerale.
În cazul în care planta trebuie legată, în groapă se vor introduce ţăruşi. În timpul plantării îndreptaţi bine rădăcinile.
Arbuştii decorativi îndrăgesc foarte mult irigarea constantă. Iar dacă vara este secetoasă şi cu puţine precipitaţii, atunci irigați plantele.
Cu ajutorul unui pulverizator stropiţi frunzele, dar faceţi acest lucru pe vreme noroasă, astfel încât soarele să nu ardă frunzele ude. Rădăcinile necesită sol afânat, îngrăşăminte şi îndepărtarea buruienilor.


Buddleja davidii ‘Royal Red’si 'Black Knight'


Liliac de vară






Soiul a fost introdus în Anglia în 1945.

Tufa: are o mărime mijlocie-mare de 2-3 m, cu frunze oblong-lanceolate de culoare verde închisă pe faţă şi gri verzui pe dos.
Florile: grupate în panicule alungite de culoare roşu aprins, înfloresc încontinuu din iulie până în septembrie.
Cerinţe: preferă locurile însorite, calde, solurile semi-aride şi bogate în elemente nutritive.


https://www.youtube.com/watch?v=zTRG6AMS5MI



Clematis 'Sunset'









Descriere: Selectionat de un calugar polonez
in anul 1960. A aparut pe piata numai dupa anul 1990.
Tufa: este urcătoare, cu lujeri subţiri, dar foarte vigurosi. Se întinde la o înălţime de 2,5-3 m. Frunzele sunt imparipenat-compuse. Foliolele sunt de 4-6 cm lungi, alungit ovate, acuminate, pe margini întregi, glabre sau slab pubescente.
Florile: sunt mai mult solitare cu un diametru mijlociu- mare 10-15 cm. Petalele mari au o formă obovata. Culoarea petalelor este purpuriu cu o dunga mov pe mijloc. Planta are fruct multiplu cu acheme păroase. Înfloreşte din iunie pentru perioada lunga.
Cerinţe: sa plantam in semiumbră intrun loc cal, intrun sol normal de gradina.. Pentru a proteja planta de îngheţ este recomandat muşuroirea sau acoperirea cu frunze uscate. Pentru prevenirea îngheţului, lujerii se tund lăsând numai 20-40 cm faţă de sol. Este foarte rezistend la boli.
Plantare: se plantează lângă garduri, pereţi sau pergole. Este o buna combinatie cu plante cu frunze galbene.

Călin







Descriere
Localizare și întrebuițări
Călinul se găsește sub formă de arbust stufos(ca și alunul) și poate ajunge la o înălțime de aproximativ 4 metri. Infloreste in lunile mai-iunie.Când Călinul este tânăr are o scoarță verde-cenușie cu textura netedă. La maturitate, tulpina plantei are culoarea cenușie iar textura se transformă în una poroasă cu crăpături. Frunzele au forma ovală, au între 3 și 5 lobi dințați și între 2 și 5 glande roșietice vizibile. Toamna, planta, face fructe roșii, iar frunzele își schimbă culoarea în roșu. Florile sunt de culoarea verde deschis având diametrul de 5–7 cm.
Crește în special în pădurile de la câmpie dar poate fi găsit și în regiunile deluroase ajungând chiar și in zonele de munte. Recoltarea se face primăvară, înainte de a înflori, când seva începe să circule mai intens. Coaja de Călin se usucă în straturi subțiri, în aer liber sau în uscătorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 3 kg coajă proaspătă se obține 1 kg de produs uscat. Coaja de călin se folosește în industria de medicamente la prepararea unor extracte cu acțiune calmantă și homeostatică. Uz intern: astringent, sedativ, antidismenoreic, cardiotonic, boli ale vezicii urinare, dismenoree (menstruatii cu dureri ), metroragie, stomatite, avitaminoza. Decoct dintr-o lingurita de pulbere de scoarta la 300 ml apa. Se beau doua cani pe zi.

Cotoneaster horizontalis





Denumirea stiintifica: Cotoneaster horizontalis Decne.Denumirea populara: Cotoneaster
Categorie: Arbusti ornamentali
Descriere: Arbust prostrat cu inaltimea pana la 1 m, originar din China vestica, decorativ prin portul sau si fructele care se mentin mult timp pe plante. Tufa formata este larga, deasa cu lujeri divergenti, distici.
Frunzele semipersistente au 5-12 mm lungime, sunt lat eliptice, acute, mucronate. Pe fata au culoarea verde inchis iar pe spate sunt glaucescente.
Florile apar in luna iunie, sunt de culoare roza si sunt cercetate de albine.
Fructele globuloase (5 mm), de culoare rosu lucitor se coc in lunile septembrie-octombrie.Cotoneasterul este putin exigent fata de sol. Vegeteaza bine pe soluri permeabile, relativ uscate. Are temperament de lumina. Este rezistent la praf si noxe si ger.
Este foarte apreciat datorita frunzisului care toamna devine rosu si fructificatiei abundente. Se foloseste frecvent pe stancarii unde se planteaza izolat, in grupuri si in garduri vii libere.
Inmultirea se face din seminte, butasi, altoire si chiar marcotaj.
Arbust Rubus Illecebrosus





Informatii generale Rubus Illecebrosus sau capsunul zmeur japonez:
Datorita cresterii sale viguroase, murul sau zmeurul trebuie plantat intr-o zona in care poate fi combatut. Deasemenea, este foarte propice pentru folosirea lui drept gard de-a lungul liniilor de proprietate.
Se alege loc care sa fie aerisit si cu pamant bun.Nu trebuie sa aibe foarte multa umbra dar sa fie un teren ingrasat si constant udat .
Indiferent de epoca de plantare, materialul săditor suportă două operaţii premergătoare lucrării - fasonarea şi mocirlirea.
Fasonarea constă în eliminarea rădăcinilor vătămate, reîmprospătarea prin scurtarea vârfurilor la cele lungi.
Mocirlirea se realizează prin introducerea sistemului radicular într-un amestec de consistenţa smântânii realizat din pământ (de preferinţă galben), bălegar proaspăt de bovină şi apă.
De regula, la plantare, după fasonarea rădăcinilor si mocirlire, planta se aşează in partea de nord a tutorelui pentru a-l proteja de acţiunea îngheţului si dezgheţului brusc.
Mod de utilizare Rubus Illecebrosus sau capsunul zmeur japonez:
Pentru obtinerea unei productii bogate si a unor fructe de calitate, cea mai importanta operatie este taierea zmeurului. Sunt recomandate trei taieri pe an: in lunile octombrie – noiembrie (dupa ce substantele energetice din tulpini au coborat in radacina plantei, se taie de la nivelul solului tulpinile uscate), primavara devreme (se inlatura tulpinile care au degerat pe timpul iernii si se opresc cam 5 -10 tulpini sanatoase la fiecare radacina), si o a treia taiere, care poate fi facuta oricand in afara perioadei de vegetatie, primavara sau toamna, este scurtarea varfurilor la 80-120 cm.
Pentru a prelungi perioada de fructificare a zmeurului, secretul consta in felul in care se scurteaza tulpinile care rodesc. Astfel, se recomanda o taiere la inaltimi diferite - o treime din numarul lor la 50-60 cm, o alta la 80- 90 si cealalta treime la 100 -120 cm. Zmeura se va coace mai intai pe tulpinile inalte, apoi pe celalalte, marindu-se perioada in care veti avea fructe proaspete.
Zmeurul este un semiarbust la care partea superioara este formata din tulpini neramificate care nu traiesc decat doi ani. In primul an se formeaza si se dezvolta, al doilea an rodesc, apoi se usuca. De aceea trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati taierea, sa pastrati tulpinile care urmeaza sa rodeasca.
Pe radacina zmeurului exista din loc in loc muguri din care se formeaza drajoni (lastari) - acestia isi formeaza la randul lor propria radacina. Ei se pot desparti de planta mama si replanta, inmultirea prin drajoni fiind cea mai raspandita. Daca sunt lasati, acestia pot creste haotic, intre plante sau randuri, si in acest caz trebuie suprimati.
Planta perena ce se comporta ca si murul, zmeurul sau agrisulapare in fiecare primavara mai bogata si viguroasa.Un arbust deosebit de rezistent ce face fructe mari, foarte gustoase si pline de vitamine, fructe ce se culeg incepand din luna august.Aceasta planta vivace ajunge pina la 60 cm. inaltime dar se poate extinde , daca i se da voie si spatiu, pe mai mult de 1 metru, pornind de la baza noi puieti, precum capsunele. Nu este pretentioasa si este foarte rezistent la boli si intemperii.

miercuri, 27 februarie 2019

FERTILIZAREA SOLULUI


Fertilizarea solului in gradina si livada – ghid practic pentru folosirea ingrasamintelor


Ca sa fertilizati corect gradina sau livada trebuie sa cunoasteti  rolul elementelor nutritive in viata plantelor si cum influenteaza ele calitatea recoltei.Elementele nutritive alcatuiesc hrana plantelor si prin prezenta lor in cantitati suficiente si in forme asimilabile  influenteaza cresterea si dezvoltarea plantelor legumicole, pomii si arbustii fructiferi, plantele ornamentale.
Comparativ cu plantele ornamentale sau alte plante de cultura, plantele legumicole au pretentii mai ridicate fata de elementele nutritive iar acest aspect este determinat de un sistem radicular slab dezvoltat, raspandit in stratul superficial al solului  unde umiditatea este mai prezenta determinand o capacitate redusa de absorbtie. Totodata legumele saracesc solul repede de elementele nutritive datorita productiilor mari realizate pe unitatea de suprafata.

Elementele nutritive si rolul lor

Trebuie sa stiti ca elementele nutritive se impart in:
  • macroelemente: azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu si sulf
  • microelemente: bor, cupru, mangan, molibden, zinc, fier si aluminiu
Macroelementele au rolul principal si au o pondere mai mare in hrana planteleor decat microelementele dar nici unul nu poate lipsi sau sa se afle in exces in hrana plantelor, ambele cazuri provocand modificari nedorite in plante.

Azotul – N

Favorizeaza (in cantitate corespunzatoare) desfasurarea normala a metabolismului si influenteaza cresterea masei vegetative si a fructelor. Plantele legumicole pretentioase la azot sunt cele de la care consumam frunzele, petiolii, mugurii vegetativi, lastarii. Plantele ornamentale decorative prin frunze sunt si ele consumatoare de azot.
In exces, azotul stimuleaza cresterea vegetative in detrimental fructificarii si a calitatii fructelor, prelungesc perioada de vegetatie, intarzie fructificarea si maturarea fructelor, reduce rezistenta la boli si la pastrare.
Sub aspect general, plantele au culoare verde inchis, crestere haotica, fructificare slaba. Cea mai grava consecinta a excesului de azot este acumularea sub forma de nitrati si nitriti in organele comestibile.
Carenta in N se evideantiaza prin cresteri slabe, frunze clorotice (ingalbenite), mai ales cele batrane (de la baza plantei) care vor cadea datorita translocarii azotului in organele tinere ale plantei.

Fosforul – P

Stimuleaza inflorirea, fructificarea, depoziteaza substantele de rezerva, fixeaza planta in sol, influenteaza maturarea fructelor si calitatea legumelor. Impreuna cu potasiul, calciul si magneziul determina rezistenta plantelor la seceta si ger.
Carenta apare mai rar si se manifesta prin cresteri slabe  ale plantelor, influenteaza negativ fructificarea determinand intarzierea coacerii, scade rezistenta la atacul de boli si daunatori.
Ca aspect general, frunzele au culoare verde inchis, apoi albastrui si mai tarziu purpurii.

Potasiul – K

Participa la absorbtia apei in radacini, stimuleaza acumularea glucidelor si contribuie la cresterea si rezistenta la ger si seceta a plantelor. Influenteaza pozitiv calitatea fructelor si stimuleaza enzimele implicate in fotosinteza.
Insuficienta potasiului duce la dereglari fiziologice, dezvoltare insuficienta a tesuturilor mecanice, frunzele se coloreaza in galben- brun, scade calitatea fructelor si scade rezistenta la ger si seceta. Plantele au aspect de vestejit.
Exemplu: la tomate, carenta de potasiu determina aparitia pe fructe a unor pete/zone colorate in verde sau galben numite “ pete de ceara “.
In caz de exces de K, unele specii ca sfecla sau cartoful cresc normal dar dau produse de calitate inferioara caracterizate printr-un procent  redus de glucide in radacinile de sfecla sau exces de suber in tuberculi.

Calciul – Ca

Se acumuleaza in principal in radacinile plantelor  (aprox. 90 %) dar  rolul lui este de a intari peretii celulari.
In exces, Ca, determina reactie excesiv alcalina a solului, nefavorabila multor specii legumicole, determina aparitia clorozei, perturbari in aprovizionarea cu elemente minerale. Frunzele se ingalbenesc fiindca plantele nu mai pot absorbi Fe si Mg (care trec in forme insolubile).
Carenta de Ca determina o reactie excesiv acida a solului nefavorabila multor specii, duce la perturbarea unor procese biochimice care au drept rezultat oprirea din dezvoltare a plantelor si mortificarea mugurilor terminali. Lipsa Ca scade rezistenta fructelor la socurile mecanice produse in timpul recoltarii, transportului sau depozitarii, ceea ce duce  la deprecierea productiei si implicit  creste incidenta atacului de agenti patogeni.
Exemplu, la tomatele de sera, lipsa Ca provoaca putrezirea zonei pistilare a fructelor.
Ca aspect general frunzele tinere sunt rasucite, rigide, limbul se coloreaza in alb-verzui si devin apoi cafenii sau au pete brune.

Magneziul – Mg

Intra in compozitia clorofilei si impreuna cu K influenteaza cresterea organelor de reproducere, are rol in metabolismul apei, participa la desfasurarea multor procese biochimice.
Insuficienta apare pe solurile reci si cu reactie acida determinand incetinirea cresterii plantei, a infloririi si coacerii fructelor.
Sodiul si potasiul in exces accentueaza carenta de magneziu. Ingrasamintele cu azot atenueaza carenta de magneziu, favorizandu-i absorbtia.
Sub aspect general, frunzele capata nuante caracteristice la inceput galbene apoi cu arsuri – la cartof, purpurii → portocaliu → roscat – la varza creata, conopida, brocoli, pete eliptice de culoare albicioasa pe varfurile frunzelor – la ceapa. Nervurile frunzelor raman verzi iar marginile se curbeaza in sus.
Mg in exces este foarte toxic  si daunator putand provoca moartea plantei mai ales in lipsa de Ca care anihileaza efectul nociv.

Sulful – S

Este utilizat in procese de biosinteza si fotosinteza.
Plantele cu cerinte mari fata de S sunt: ceapa, sfecla, pastarnacul, varza. Sulful confera o aroma caracteristica datorita unei substante numita sulfura de alil.
Carenta de Sulf determina decolorarea nervurilor si a frunzelor in general deoarece continutul in clorofila scade, intensitatea fotosintezei scade iar plantele sunt debile.
Exemplu, la tomate, insuficienta sulfului determina alungirea excesiva a tulpinii.

Administrarea ingrasamintelor

Elementele nutritive sunt absorbite de catre plante pe doua cai: prin radacina- cele extrase din sol; prin frunze – cele extrase din atmosfera precum si cele administrate sub forma de solutii foliare.
Mai trebuie sa stiti ca pretentiile plantelor legumicole fata de elementele nutritive sunt diferite functie de faza de vegetatie, cele mai mari cerinte le au in faza formarii organelor comestibile. Cerintele sunt diferite si fata de concentratia solutiei solului in faza de vegetatie. Aceste cerinte sunt mai mici la inceputul perioadei de vegetatie si cresc odata cu cresterea plantei.
Forma de administrare a ingrasamintelor este forma solida pentru fertilizarea de baza si locala iar in vegetatie solida si lichida pentru culturile in camp, protejate si fortate si numai lichida pentru culturile in medii artificiale (culturi fara sol).
O atentie deosebita trebuie sa acordati raportului dintre elementele nutritive.
Cred ca ati observant cand ati cumparat un fertilizant lichid pentru plante ca pe flacon apare  N:P:K  (2:3:4). Acest raport ne arata ca solutia contine 2% azot total, fosfor solubil 3% si potasiu solubil 4% + ceva microelemente sub forma de chelati.
De regula e bine sa achizitionati fertilizantii lichizi functie de acest raport si functie de nevoi, adica, daca am nevoie de un fertilizant pentru plante ornamentale ce decoreaza prin frunze atunci am nevoie de un fertilizant cu concentratie mai mare de azot, daca fertilizez orhidee e bine sa achizitionez fertilizant pentru orhidee, daca fertilizez trandafiri iau din cel pentru trandafiri si tot asa.

Cum fertilizam, organic sau chimic?

O sa ma intrebati care fertilizanti sunt mai buni? Fertilizam organic sau chimic?
Chimicalele ne fac rau si se acumuleaza in legume si fructe?
Ei bine, eu cand aud ineptia “eu fertilizez doar cu gunoi de grajd si uite ce rosii frumoase am “ ma ia cu fiori pe sira spinarii.
Fratilor, fertilizantii chimici dati in doza optima si la momentul oportun nu se acumuleaza in planta!!!!! Sa fie clar!
Fertilizantii organici administrati aiurea, fara nici un discernamant pot determina exces de azot si acumulare sub forma de nitrati si nitriti!
Planta nu are habar daca azotul  provine dintr-un fertilizant chimic sau unul organic, pentru ea e doar hrana!
De ce preferam fertilizantii organici? Ca sa fim prietenosi cu mediul (in special solul), sa nu poluam panza freatica fiindca poate ajunge in apa potabila ca sa nu spun ca la tara apa din puturi si fantani poate contine nitrati. In plus fertilizantii organici  contin o seama de microorganisme benefice pentru sol pe termen lung.
A auzit toata lumea? Si cei din spate, mai carcotasi?
De aceea mi-am facut bataturi la degete si v-am scris rolul fiecarui element ca sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile.
Mai trebuie sa intelegeti ca fertilizantii organici, indiferent ca-i compost, gunoi de grajd, praf de oase sau resturi vegetale au efect diferit asupra compozitiei solului si implicit asupra plantei datorita raportului diferit dintre elementele nutritive. Pentru o fertilizare corecta oganic trebuie sa nu depasiti dozele indicate intr-o tehnologie de cultura, plantele extragandu-si necesarul din ce se gaseste in sol.
De retinut! Fertilizantul organic are nevoie de cel putin 3-4 saptamani (functie de starea vremii) pentru a putea fi accesibil pentru plante, adica acestea sa poata absorbi nutrientii. Daca el este administrat in vegetatie, el devine accesibil cand trebuie sa recoltati cultura respectiva. In aceasta perioada ideali sunt fertilizantii minerali care se absorb rapid in planta si au efect imediat.
Pentru legumicultura este ideala fertilizarea mixta cu fertlizarea de baza organica si suplimentar minerale fazial.

Ingrasamintele organice

Ingrasamintele organice ce provin din diverse produse reziduale natural se impart in:
  • Ingrasaminte de origine locala: gunoi de grajd, paie, mranita, compost, turba, urina si mustul de urina, etc.
  • Ingrasaminte verzi provenite din culturi cu vegetatie rapida care se incorporeaza in sol cu scopul de a creste fertilitatea si a ameliora solul. Se folosesc mustarul alb, ridichea chinezeasca – soiul Clovis, amestec de mazare+mazariche+bobusor (1/4 +1/4 +1/2), hrisca, lupin, trifoi sau resturi vegetale din culturi anterioare (care sunt sanatoase).

Ce ingrasaminte puteti folosi

Eu utilizez fertilizanti minerali din gama Universol (verde, albastru si violet) si din cel organic Cropmax (100 % natural).

Universol

Gama Universol este o gama completa pentru orice situatie, formulele NPK sunt echilibrate, contin si microelemente chelate, se dizolva rapid, dau rezultate bune, ele sunt recunoscute dupa culoare.
Am utilizat Universol verde (23: 6: 10 +3 MgO + Me) in solutie de 2 g / l pentru a fertiliza plantele de pe balcon, in special cele decorative prin frunze. L-am utilizat si in legumicultura cu rezultate bune dar mai bun mi s-a parut Univerol albastru (18: 11: 18 +2MgO + Me) administrat tot sub forma de solutie 2g/l.
Pentru pomii fructiferi am utilizat Universol violet  (10: 10: 30 +2MgO +Me) administrat 50 g / pom sau sub forma de solutie 2g/ l si administrat prin pulverizare cu vermorelul pe toata masa foliara a pomului.

Cropmaxul

Cropmaxul l-am utilizat in legumicultura si plante de apartament, doza fiind de 10 ml / 10 l apa / 100 m²; pentru culturi legumicole in sere si solarii se face solutie din 20 ml / 10 l apa/ 100 m². Se poate aplica pe rasaduri, cand acestea au 5-7 cm, solutie din 2,5 ml / 10 l apa / 50 m².
Pentru pomi fructiferi si vita de vie, solutie din 15 – 20 ml / 10 apa.
Tratamentul cu Cropmax se administreaza odata la 14 zile.
Plantele de apartament se fertilizeaza incepand din martie si pana in octombrie.
Daca vreti sa transplantati plante de apartament si utilizati substrat din comert aveti grija ca acesta are in compozitie si fertilizant deci, nu aplicati fertilizant suplimentar mai devreme de o luna de la transplantare!
Pentru arbusti, ferilizarea se face functie de dimensiunea masei de frunze. Se pot aplica in jur de 30 – 50 g de fertilizant/ arbust sau intre 1,5 – 3 l compost / arbust in aprilie iar in iunie se aplica a doua fertilizare cu ½ din doza din aprilie.
Pentru fertilizarea arborilor ornamentali trebuie sa facem diferenta intre foioase si conifere intrucat ciclurile lor anuale de crestere sunt diferite.
Foioasele se fertilizeaza in aprilie cu 55 % din necesarul anual de fertilizant si in iunie se aplica 45 %. La trandafiri proportia este de 60 / 40.
Aplicati 50 – 60 g / m²  / an sau 3-5 l compost / pom.
Coniferele se fertilizeaza in mai cu 35 % din doza totala si apoi la sfarsit de iulie – incepit de august cu 65 % din doza.
Doza de ingrasamant este de: 35 g /m² / an – pentru coniferele mici si 50 – 70 g/ m² / an – pentru coniferele mari.
Trandafirii si rododendronii primesc 100 g/ m²/ an.

Osmocote

Eu utilizez pentru plantele ornamentale Osmocote 3 – 4  (17: 11: 10 +2 MgO + Me) care elibereaza nutrientii treptat, pe o perioada de 3 – 4 luni, doza fiind de 3 – 3,5 kg /m³ de substrat. Exista Osmocote pentru 5–6 luni cu aceeasi formula si cu doza de 3,5–4 kg/m³ de substrat. Acesta din urma merge foarte bine la conifere.

Scotts

Pentru gazon va sugerez fertilizantii de la Scotts care au formule pentru diverse etape si faze in care se gaseste gazonul (fertilizari de primavara, vara, toamna, antistres).
Retineti ca oadata tuns gazonul se pierd si foarte multi nutrienti (30g N, 10g P, 20g K).

Landscape Pro Fullseason

Daca nu aveti chef sa fertilizati la 4 – 5 saptamani, atunci Landscape Pro Fullseason cu durata de 8 – 9 luni va scoate din impas. Doza este de 60 – 80 g / m².
Indiferent de metoda de fertilizare, nu depasiti dozele si mai ales fertilizati numai atunci cand trebuie! Cititi cu atentie instructiunile de pe ambalajul fertilizantilor sau cereti sfatul unui specialist.
Spor la gradinarit!
Autor:Diana Chetreanu
          Inginer horticol



https://www.cartiagricole.ro/fertilizarea-solului/?fbclid=IwAR0bpKfjuJnj2-I_uuSwQB1TYBQLvUnRtsXnW-xwTH-cKAx--Cj2905HO7A


luni, 25 februarie 2019

Tratamente complete la pomii fructiferi: cu ce produse stropim și în ce concentrații

Tratamente complete la pomii fructiferi: cu ce produse stropim și în ce concentrații


Tratamentele aplicate în livezi sunt obligatorii pentru menținerea dar mai ales prevenirea îmbolnăvirii pomilor fructiferi. Aplicate la timp, acestea contribuie decisiv la obținerea unor recolte mari și  sănătoase.

STROPIREA “LA NEGRU”
Toamna, după ce cad frunzele (în repaus vegetativ), se va face o îmbăiere a pomilor cu unul din următoarele produse :

PRODUS CANTITATE CARACTERISTICI  
EMERIT OIL – 100 ml / 6 l apă 
               - 22,5 l / ha
               – 500 ml / 30 l apă. Insecticid –                                           Acaricid


CONFIDOR OIL – 150 ml / 10 l apă;
                – 1 l / 75 l apă. Insecticid –                                           Acaricid

Dăunătorii combătuţi : Păduchele din San Jose, Ouă de cotari, Acarieni, Afide, etc.

STROPIREA “ALBASTRĂ”
Stropirea albastră se face la sfârşitul iernii (februarie). Aceasta se face cu produse pe bază de CUPRU, cu unul din produsele din tabel :

PRODUS CANTITATE  
PIATRA VÂNĂTĂ 200 gr / 10 l apă fără var sau 1 kg / 50l apă  
ZEAMA BORDELEZĂ 2 – 3 % ; 50 gr / 8 – 10 l apă  
FUNGURAN OH 50 WP 30 gr / 10 l apă  
CHAMPION 50 WP 30 gr / 10 l apă  
CURZATE MANOX 50 gr / 10 l apă
Stropirea la negru NU se face în acelaşi timp cu stropirea albastră. Se fac separat, în zile diferite, ţinând cont de următoarele condiţii :
– temperatura să fie peste 5oC;
– să nu fie ceaţă sau umezeală;
– pomul să nu fie umed;
– pomul să fie îmbăiat în întregime de la vârf până la bază.

PRIMĂVARA TIMPURIU
Înainte de dezmugurit, se fac tratamente cu :

PRODUS CONCENTRAŢIE CARACTERISTICI  
- ULEI HORTICOL 0,2 %
Aplicarea uleiului se face împotriva ouălelor hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose şi păduchilor .  
- SULF MUIABIL 0,7 % Sulful muiabil se utilizează împotriva făinării la măr şi păr.

ÎNFRUNZIREA MUGURILOR
Se aplică tratamente cu fungicide de contact împotriva rapănului, făinării şi a altor boli cu :

PRODUS CANTITATE  
CHAMPION 50 WP 30 gr / 10 l apă  
BRAVO 500 SC 0,15 % ; 20 ml / 8 – 13 l apă  
DITHANE M 45 0,2 % ; 20 gr / 10 l apă  
SHAVIT 72 WP 0,2 % ; 20 gr / 10 l apă  
FOLPAN 80 WDG 15 gr / 10 l apă
Asociate cu insecticide de contact :

PRODUS CANTITATE  
RELDAN 40 EC 10 ml / 10 l apă  
DECIS 2,5 EC 5 ml / 20 – 25 l apă  
FASTER 10 CE 2 ml / 8 l apă
BUTON FLORAL ALB sau ROZ
Tratamente împotriva rapănului, moniliozei şi altor boli, cu fungicide sistemice :

PRODUS CANTITATE  
CURZATE MANOX 25 gr / 10 l apă  
RIDOMIL MZ GOLD 25 gr / 10 l apă  
TOPSIN 10 gr / 14 l apă  
ALIETTE 80 WG 20 gr / 7 l apă
Asociate cu insecticide :

PRODUS CANTITATE  
CALYPSO 480 SC 1,8 ml / 10 l apă  
NISSORUN 10 WP 5 gr / 16 l apă  
TALSTAR 10 EC 4 ml / 10 l apă  
ACTARA 25 WG 1,5 gr / 10 – 15 l apă  
MOSPILAN 20 SG 3 gr / 12 – 15 l apă  
VERTIMEC 10 ml / 10 l apă


DUPĂ CĂDEREA A 3/4 DIN FLORI
LA FORMAREA FRUCTULUI (când fructele au aproximativ 0,5 cm. în diametru)


Se aplică tratamente împotriva rapănului, moniliozei şi făinării, cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, viespilor şi acarienilor.
Se aplică insecticide ca :

PRODUS CANTITATE  
SYSTANE (fungicid) 0,1 – 0,125 % ; 5 ml / 25 l apă  
RELDAN (insecticid) 10 ml / 8 l apă  
CALYPSO (insecticid) 1,8 ml / 8 l apă

Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide şi acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, viespilor şi acarienilor.
Fungicide :

PRODUS CANTITATE  
FOLPAN 15 gr / 7,5 l apă  
MERPAN 15 gr / 10 l apă  
SHAVIT 0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
Insecticide :

PRODUS CANTITATE  
MOSPILAN 3 gr / 15 l apă  
RELDAN 10 ml / 10 l apă

DUPĂ RODIRE
Se fac tratamente repetate la interval de 2 – 3 săptamâni cu următoarele substanţe :

TIP PESTICID COMBATERE  

INSECTICIDE
Pentru combaterea păduchilor, afidelor, viermilor, viespilor.  
FUNGICIDE          
Pentru combaterea rapănului, făinării, manei, putregaiului.  
ACARICIDE          
Pentru combaterea acarienilor.

Înainte cu două săptămâni de coacerea fructelor, se va face ultimul tratament.

TOAMNA
Se pot pune îngrăşăminte complexe în jurul fiecărui pom.